Piarista utca (Budapest)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Piarista utca
A Piarista utca sarka a Március 15. tér felől, szemben a Péterffy-palota, jobbra a piaristák épülete
A Piarista utca sarka a Március 15. tér felől, szemben a Péterffy-palota, jobbra a piaristák épülete
Közigazgatás
Ország Magyarország
Település Budapest
Városrész Belváros
Korábbi nevei Kötő utca, Pesti Barnabás utca
Nevezetes épületei Piarista gimnázium, Péterffy-palota, Vasudvar
Irányítószám 1052
Körzethívószám 01
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Piarista utca (Budapest)
Piarista utca
Piarista utca
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 35″, k. h. 19° 03′ 07″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 35″, k. h. 19° 03′ 07″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Piarista utca témájú médiaállományokat.

A Piarista utca Budapest V. kerületében, az egykori Pest központjában található, a Váci utcát köti össze a Március 15. térrel.

Története[szerkesztés]

Az utca elődje a 17. század végén újjáépülő pesti Városház teret kötötte össze a Duna partjával. A 18. század közepétől fogva – az utcában dolgozó harisnyakötőműhely miatt – Kötő utca (németül Strickergasse) néven volt ismert, de nevezték Piarista utcának (Piaristengasse) is, mivel Városház téren a piarista rendház és gimnázium északkeleti sarka mellett kezdődött. 1874-ben a Fővárosi Közmunkák Tanácsa a Kötő utca elnevezést hagyta jóvá.

Miután 1900-ban (az akkor épülő Erzsébet híd és a Hatvani utca összekötése céljából) lebontották a régi pesti városházát, a környék jelentősen megváltozott. A korábbi Városház tér helyén 1913 és 1917 között fölépült az új piarista rendház és gimnázium, majd 1931-ben lebontották a régi, Duna-parti piarista épület megmaradt részeit. Így a Kötő utca nyugati része az Eskü tér (később Március 15. tér) része lett, keletről pedig meghosszabbodott a korábbi Városház tér északi házaival (a Vasudvartól kezdve, amely eredetileg a Városház téren állt). A változásra tekintettel az utca 1917-ben hivatalosan a Piarista utca nevet kapta.

1953-ban a kommunista hatóságok a piaristák épületét államosították, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkara számára utalták ki. A rend intézményei a Mikszáth Kálmán térre költöztek. Ugyanebben az évben az utcát Pesti Barnabás kommunista aktivistáról, a nyilas diktatúra egyik áldozatáról nevezték el.

A rendszerváltás után a Fővárosi Önkormányzat meghagyta az utca nevét, mert névadójának nem volt szerepe a kommunista önkényuralmi rendszerben, azonban 1993-ban úgy döntöttek, hogy a Kígyó utca folytatásában a piarista ház alatt átvezető fedett ájárót, az addig hivatalosan névtelen „piarista kaput” nevezzék el Piarista köznek.

Miután 2011-ben a piarista gimnázium és rendház visszaköltözött régi épületébe, az utca történelmi elnevezése ismét időszerűvé vált. Ezért a rend kérésére a Belváros–Lipótváros önkormányzati közgyűlése 2011. december 8-án javasolta a fővárosi önkormányzatnak, hogy az utcát nevezze vissza Piarista utcává. A javaslatot a Fővárosi Közgyűlés 2012. október 3-án elfogadta, és úgy határozott, hogy a Piarista utca kapja vissza korábbi elnevezését.[1] Az új utcanévtáblák fölszerelése 2013. január 16-án történt meg.

Jelentősebb épületei[szerkesztés]

  • Piarista Gimnázium (1. szám). Pest város legrégebbi gimnáziuma, amelyet 1717-ben alapítottak. Jelenlegi épülete Hültl Dezső terve szerint épült fel 1918-ra. Egykori kápolnájában működött évtizedekig az Egyetemi Színpad.
  • Péterffy-palota (Kriszt-ház, 2. szám). A régi Pest egyetlen eredeti formában fönnmaradt világi barokk épülete, amelyben 1831 óta a Százéves étterem működik.
Staffenberg-ház
  • Vasudvar (Millennium Center, 4. szám). Az egykori Városház téren álló épületben az 1870-es évek óta működött a Vasudvar nevű vasáru-kereskedés. 1996–97-ben helyén a Váci utca és a Régiposta utca felé is nyitott üzletház és szálloda épült Finta József tervei szerint, amely 1997-ben Millennium Center néven nyílt meg.[2]
  • Staffenberg-ház (6. szám) 1904-ben épült (Weilerné) Staffenberg Mária számára (Fischer József és Scheer Izidor terve szerint. 2011 márciusától, jelentős felújítás után a La Prima Fashion Hotel működik benne, amelynek tulajdonosai Sameer Hamdan és Zuhair Awad ingatlanbefektetők.[3]

Irodalom[szerkesztés]

  • Friedreich Endre: A budapesti piarista telek története, Budapesti, 1914
  • Déry Attila: Belváros-Lipótváros: V. kerület, Terc Kiadó, Budapest, 2005 (Budapest építészeti topográfia 2.)
  • Koltai András–Golda János: A megújult piarista központ, szerk. Turcsik István, Piarista Rend Magyar Tartománya, Budapest, 2011

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jegyzőkönyv a Fővárosi Közgyűlés 2012. október 3-án megtartott üléséről. (Hozzáférés: 2013. február 1.) 14 közterület elnevezéséről, illetve névváltoztatásáról döntöttek, 2012. október 3. (Hozzáférés: 2013. február 1.)
  2. Millennium Center Irodaház és bevásárlóközpont bemutatkozó lapja. Millennium Center Irodaház és bevásárlóközpont. (Hozzáférés: 2013. február 1.)
  3. A Mellow Mood Csoport története. Mellow Mood Group. (Hozzáférés: 2013. február 1.)

Hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]