Phuket (település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Phuket (เทศบาลนครภูเก็ต)
Phuket címere
Phuket címere
Közigazgatás
Ország Thaiföld
Alapítás éve1912. március 17.
Polgármester Somjai Suwansupana
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség77 610 fő (2014. dec. 31.)[1]
Földrajzi adatok
Terület12 km²
IdőzónaUTC+7
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 7° 53′ 17″, k. h. 98° 23′ 51″Koordináták: é. sz. 7° 53′ 17″, k. h. 98° 23′ 51″
Phuket weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Phuket témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Phuket városa (thaiul írva: เทศบาลนครภูเก็ต) Thaiföld délnyugati részén az azonos nevű Phuket sziget és tartomány székhelye és legnagyobb települése. Lakossága 75 ezer fő volt 2012-ben.

Phuket város jelentősége a 19. század eleje körül nőtt meg, amikor a sziget ónbányái sok ezer kínai bevándorlót vonzottak ide. Sok kereskedő gazdagodott meg az ónból, pompás épületeket emeltek és gyerekeiket a brit Pinangra küldték tanulni. A hokkien kínait beszélő ónbányászok a helyi thaiokkal házasodtak. A kínai örökség tovább él a kínai-portugál üzletházakban, templomokban, a helyi ételekben és a Vegetáriánus Fesztiválban.

Látnivalók[szerkesztés]

  • Kínai udvarházak. Mára kissé lestrapált, gyarmati stílusú lakóházak. Többségük 1850-1910 között épült.
  • A friss áruk piaca (Ranong utca)
  • Bang Niew templom (Phuket utca). Belső körzetét a kínai mitológia számos istenének szentelték. A Vegetáriánus fesztivál idején a naga hívők itt felmásznak a késekből álló létrára.
  • Chui Tui templom (Ranong utca)
  • Wat Mongkol Nimit (Yaowarat utca). A szentély közösségi házként működik, ahol a szerzetesek tak-raw-t játszanak a helyiekkel.
  • A város mellett 3 km-re északra a Pillangókert és Akvárium (Phuket Butterfly Garden and Aquarium). Több száz trópusi lepkével, bogárral, skorpióval, rovarokkal.
  • A város mellett a Thai Village (Falu). Kulturális műsorok és állatbemutató. Muay thai boksz, hagyományos táncelőadás, kakasviadal, kardvívás, elefántbemutató és thai esküvő bemutatása. A Thai Village területén van egy orchideakert is.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Útitárs: Thaiföld, 2009.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Phuket (Stadt) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]