Phobos (W.I.T.C.H.)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Phobos herceg egy kitalált személy a W.I.T.C.H. olasz képregényben és az azonos című francia animációs sorozatban. Phobos az Őrzők fő ellensége az első évad során. Tizenhárom évvel ezelőtt Phobos átvette a hatalmat Meridián fölött, hatalomra kerülése után elkezdte elszívni Meridián lakóinak életerejét, hogy általa még erősebb legyen. Ezt észlelve Kandrakar Tanácsa úgy döntött, Phobos túl nagy fenyegetést jelent számukra és a többi világ számára egyaránt. Hogy megvédjék magukat és a többi világot, beleértve a Földet is, felemelték a Fátylat, ezzel elszigetelték Meridiánt a többi világtól. Idővel azonban a gonosz rájött, hogyan nyisson átjárókat a Fátyolon át, amelyeken keresztül szabadon járhat Meridián és a Föld között. Az Őrzők feladata, hogy bezárják ezeket az átjárókat és, hogy megakadályozzák, nehogy valaki, vagy valami átmenjen rajtuk a Földre.

Nem sokkal Phobos hatalomra kerülése után, az ellene szerveződött lázadás tagjai közül páran átmenekítették a húgát, a trón igazi örökösét a Földre, nehogy Phobos bántsa őt. Phobos azóta keresi a kishúgát, de eddig még nem sikerült megtalálnia, pedig szüksége van rá ahhoz, hogy a trónon tudjon maradni. Ha megtalálná, végrehajthatná rajta a tervét, aminek következtében nemcsak, hogy az Őrzők nem tudnák megállítani, de még a Fátyol sem jelentett neki akadályt többé.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Tizenhárom évvel az első évad előtt Phobos átvette a hatalmat Meridiánon, és uralma alá hajtotta az egész bolygót. Erejét felhasználva átalakította Meridián egészét egy sötét és veszélyes hellyé. Mivel Phobos veszélyeztetni kezdte a többi világot, Kandrakar Tanácsa felemelte a Fátylat, hogy megvédjék őket tőle. Bármekkora is Phobos ereje, mégsem ő Meridián törvényes uralkodója, hanem a húga, Elyon.

Az első évad folyamán Phobos azon dolgozik, hogy megtalálja Elyont, akit születése után nem sokkal átmenekítettek a Földre. Terve, hogy megszerezve húga mágikus erejét, akkora erőre tenne szert, hogy át tudna törni a Fátylon, s emellett végleg biztosítaná hatalmát Meridián fölött. Mivel Phobos nem tud átmenni a Fátylon, ezért a követőit küldi át rajta, hogy találják meg a húgát. Végül Cedric lesz az, akinek ez sikerül. Hosszú kutatás után Phobos szolgái megtalálják Threbe Csillagát, amely segítségével Cedric kideríti, kicsoda az igazi örökös, majd miután megszerzi a barátságát, sikerül meggyőznie őt, hogy mindenki, akit a Földön ismer hazudott neki, és nem szeretik, s ráveszi, hogy térjen vissza vele Meridiánra, ahol igazi barátokra lelhet és, ahol találkozhat a bátyjával, akinek nagyon hiányzik.

Innentől kezdődik el a színjáték, ugyanis Phobosnak mindvégig titkolnia kell Elyon elöl, hogy ő parancsol a különféle szörnyeknek Meridiánon. Ezen kívül Phobos úgy állítja be a helyzetet, mintha ők lennének a jók, akiknek az a célja, hogy végre a törvényes örökös uralkodjon, míg a lázadók és az Őrzők a rosszak, akik csak ártani akarnak neki és a húgának. Ezek után nincs más dolga, mint türelmesen várni, míg Elyon ereje kiteljesedik, hogy el tudja venni azt. A koronázási ceremónia kíséretében meg is teszi, de az Őrzők megmentik Elyont, aki így visszakapja az erejét, és közösen legyőzik Phobost. Végül Elyon mindenkit bebörtönöz a Végtelen Városban levő szentélyben.

A második évadban Phobos kétszer is kiszabadul. Először a Bosszú Lovagjai szabadítják ki az „Ékszer” című epizódban, azzal a céllal, hogy hercegük vezetésével bosszút álljanak Elyonon, és visszafoglalják a kastélyt, de végül elbuknak, mikor Elyon mindenkit bebörtönöz.

Phobos egészen addig börtönben marad, míg a „Győzelem” című részben Will fel nem ajánlja neki, hogy teljes kegyelmet kap, ha elveszi Nerissától a Pecsétjét. Mivel Nerissától azért nem lehet elvenni a Pecsétet, mert Elyon önként adta át neki Meridián szívét, Phobos az egyetlen személy, aki erre képes, ugyanis Elyonon kívül, ő Meridián egyetlen szóba jöhető uralkodója. Will megesketi Phobost Kandrakar erejére, hogy nem használja Nerissa Pecsétjét a saját céljai elérésére, és kiszabadítja. Mikor Will kiszabadítja Phobost, Nerissa Pecsétjében megtörik Meridián szívének varázsereje. Nerissa rájön, hogy hibázott, és elküldi a régi Őrzőket, hogy mindenképp öljék meg Phobost, míg ő egy harmadik szívet próbál megszerezni. Azzal viszont nem számol, hogy ha nincs ott korábbi társai mellett, akkor a bűbáj, amivel uralkodik felettük, gyengül, és az Őrzők közreműködésének köszönhetően, megtörik, s így Cassidy, Halinor, Yan Lin és Kadma visszanyerik szabad akaratukat. Nerissa észleli, hogy mi történik és odasiet, s mivel uralma a volt társai fölött már megtört, bebörtönzi őket a Pecsétjébe, ezzel ő irányítja egyszerre mind az öt elemet.

Ezt követően, hogy Phobos még nagyobb biztonságban legyen Nerissától, az Őrzők és Caleb megengedik neki, hogy kiszabadítsa Cedricet és Mirandát. Halloween éjszakáján Nerissa újból megpróbálja megszerezni a Föld szívét. Ahhoz, hogy sikerüljön, meg kell ölnie a Föld három Régense közül a bizalmast, a macskát, Napóleont. Az Őrzők csapdát állítanak Nerissának, aki mindenáron el akarja kapni Napóleont, amely végül sikerül is neki, csakhogy nem Napóleont kapja el, hanem Phobost, aki Napóleonnak álcázza magát. Phobos megszerzi Nerissától a Pecsétet és, mint az várható volt, arra használja az erejét, hogy visszafoglalja Meridiánt.

Miután ez megtörtént, Phobos Kandrakar ellen vonul, de mielőtt örülhetne a győzelmének Cedric elárulja őt, és egészben lenyeli, így Phobos és a Pecsét minden ereje az övéhez adódik. Végül az Őrzők legyőzik Cedricet, aki így elveszti hatalmas erejét, mivel Phobos és a Pecsét kikerül a gyomrából. A Pecsét ekkor szétválik Zamballa szívére és Weira ékszerére, a Pecsétbe zártak pedig kiszabadulnak börtönükből, Nerissát kivéve. Az évad végén ismét bebörtönzik Phobost és az összes követőjét.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Phobos ereje[szerkesztés]

Phobos hatalmas és számos mágikus képességgel rendelkezik. Az egyik ezek közül az úgynevezett Látkő használata. A Látkő egy kör alakú tárgy Phobos trónjának lába előtt, amivel képes nyomon követni, mi történik egy adott helyen, abban a pillanatban, legyen az akár egy másik világ. A Látkő segítségével el is tud altatni egyéneket, mikor egyfajta homokszerű anyagot szór az adott személy képmására. Képes illúziókat létrehozni, másnak láttatni dolgokat, mint ahogy valójában kinéznek. Az első évad során, miután Cedric átviszi Elyont Meridiánra, Phobos rengetegszer használja ezt a képességét, hogy elrejtse Elyon elől a valóságot.

Ezen kívül Phobos birtokolja a gondolatolvasás képességét, rendelkezik telepatikus és telekinetikus erővel, és tűz alapú képességei is vannak. Képes villámokat lövellni, vagy bebörtönözni valakit egy villám alapú ketrecbe. Viszont nem tud átjárókat nyitni. Ezen túl, rendelkezik alakváltó képességgel is, sőt mások kinézetét is meg tudja változtatni. Phobos egy érdekes képessége, hogy képes valakit átváltoztatni egy elkorcsosult állapotba, amely állapot az adott személy eredeti kinézetének egy különös változata.

A „Keretbe zárva” című részben elmondja, hogyha meg tudná szerezni Kandrakar szívét, megduplázódna az ereje. Mikor megszerzi Elyon erejét képes lesz repülni, jégtömbbe fagyasztani másokat, képes lesz szinte mindenre. Mikor nála van Nerissa Pecsétje, legyőzhetetlenné válik, irányítja az elemeket, és még teleportálni is tud. Phobos ereje kifogyhatatlan, legalábbis amíg tud valahonnan erőt szerezni. Az alatt az idő alatt, míg ő uralja Meridiánt, egy különös növényt, a Fekete Rózsát használja fel arra, hogy elszívja Meridián lakóinak az életerejét, így biztosítva magának még több mágikus erőt. Szintén a Fekete Rózsa segítségével veszi el Elyontól a varázserejét.

Személyiség[szerkesztés]

Phobos sincs híján a türelemnek, hasonlóan Nerissához. Ezen kívül pontosan tudja, hogyan reagálhatnak mások bizonyos helyzetekben, és ehhez képest alakítja a terveit, elképzeléseit. Phobos hideg és számító, egy vezető elme, aki leginkább a háttérből irányít, rábízva a harcot a követőire, de ha szükséges, akkor ő is képes cselekedni. Eléggé énközpontú, talán még valamilyen szinte őrült is, hisz a legfőbb célja, hogy uralja a világegyetemet. E mellett Phobosnak nagyon jó a taktikai érzéke is, igazi hadvezér és erős meggyőző erővel rendelkezik, hiszen képes elhitetni Elyonnal, hogy a lányok rosszat akarnak neki és, hogy egyedül benne és Cedricben bízhat. Phobos, Nerissa mellett, az Őrzők egyik legkegyetlenebb ellenfele. A második évadban, a „Xanadu” című részben, Irma azt mondja rá, hogy olyan, mint egy tripla-dupla kávéördög, mivel sosem fárad el.