Pettyes piton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Pettyes piton
Antaresia maculosa.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok
Törzs: Gerincesek
Osztály: Hüllők
Rend: Pikkelyes hüllők
Család: Pitonfélék
Nemzetség: Antaresia
Tudományos név
Antaresia maculosa
Peters, 1873
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pettyes piton témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pettyes piton témájú médiaállományokat és Pettyes piton témájú kategóriát.

A pettyes piton (Antaresia maculosa) Ausztráliában honos, kis termetű (kb. 1 méteres), nem mérges kígyófaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A pettyes pitont 1984-ig a Children-piton alfajának tartották, azóta azonban a hangyabolypitonnal együtt önálló fajnak ismerik el. A pettyes piton a csoportban a legnagyobb faj, általában 90-115 cm hosszú, ritkán elérheti a 140 cm-t is. A legnagyobb példányok a Cape York-félsziget erdeiben élnek. Alapszíne világosabb krém- vagy sárgásbarna, amin szabálytalan alakú sötétbarna foltok láthatók. A foltok elkülönülhetnek vagy összeolvadhatnak; utóbbi esetben erősen hullámzó, a gerinc mentén végighúzódó, szakadozott sávot alkothatnak. A foltok széle cikkcakkos, mert a sötétbarna szín mindig kiterjed az érintett pikkely teljes felületére. Pupillája függőlegesen álló keskeny ovális.

Elterjedése[szerkesztés]

Északkelet-Ausztráliában honos, Queensland tartomány északi és keleti partvidékén, valamint Új-Dél-Wales északkeleti részén.

Életmódja[szerkesztés]

A pettyes piton erdőkben, esőerdőkben, bozótosokban, sziklás hegyoldalakon egyaránt előfordul, de különösen kedveli a sziklás környékeket, ahol a repedésekben és barlangokban el tud rejtőzni.

Kisemlősökkel, madarakkal, gyíkokkal, békákkal táplálkozik. Sajátossága, hogy a barlangok bejáratánál elhelyezkedve elkapja a ki-be röpködő denevéreket.

Tojásokkal szaporodik, egyszerre 4-16 (átlagosan 13) tojást rak.

Terráriumban az egyik legkönnyebben tartható piton; kezdőknek is javasolt. Egerekkel, fiatal patkányokkal etethető. Ismert világosabb ("szőke") és albínó változata is.

Források[szerkesztés]