Petru Poni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Petru Poni
Életrajzi adatok
Született1841. január 4.
Săcărești
Elhunyt1925. április 2. (84 évesen)
Jászvásár
SírhelyEternitatea cemetery
Ismeretes mintkémikus
Nemzetiségromán
HázastársMatilda Cugler-Poni
IskoláiPárizsi Egyetem
Pályafutása
Akadémiai tagságRomán Akadémia
A Wikimédia Commons tartalmaz Petru Poni témájú médiaállományokat.

Petru Poni (Săcărești, 1841. január 4.Jászvásár, 1925. április 2.) román kémikus, a Román Akadémia tagja, a román kémiaoktatás egyik úttörője.

Élete[szerkesztés]

Az általános iskolát Szépvásáron végezte, majd a jászvásári Gimnaziul Central tanulója volt. Ösztöndíjasként Franciaországban fizikai kémiát és ásványtant tanult a sorbonne-i College de France egyetemen. Az országba visszatérve oktatói pályát kezdett el, eleinte középiskolákban tanított, majd a Jászvásári Egyetem tanára lett, 1878-ban pedig az egyetem kémia karának vezetőjévé nevezték ki.

Az ő nevéhez fűződik a Jászvásári Egyetem első kémialaborának létrehozása, német modell alapján, 1882-ben, illetve a szerves kémia osztály megalapítása 1891-ben, 1903-tól pedig egy új tantárgyat vezetett be, mely a kőolaj kémiai tanulmányozásával foglalkozik.

1879. június 30-án a Román Akadémia tagjává választották, és az ő feladata lett a román küldöttség képviselőjeként megjelenni az 1900-as Párizsi Világkiállításon.

Tudományos munkássága[szerkesztés]

Élete során több, mint 80 ásványi anyagot tanulmányozott, melyeket Románia különböző helyeiről gyűjtött össze. Munkássága eredményeként két új ásványi anyagot is felfedezett. Tanulmányokat végzett a különböző koncentrációjú salétromsav hatásáról, amelyet a kőolajból izolált szénhidrogénekre gyakorol, de tanulmányozta az ország több ásványvízforrását is.

Petru Poni írta meg az első román nyelvű kémia és fizika tankönyveket, de ugyanakkor ő hozta létre az első kutatási és oktatási kémialaborokat, melyek az új kémiai oktatók generációjának felkészítésére voltak alkalmasak. Több román tudományos társaság megalapításában vett részt, a Societatea română de științe (1890) és a Societatea de științe (1900). 1903-ban a Ferenc József-rend nagykeresztjével jutalmazták munkásságát, 1910-től a Moszkvai Tudományos Társaság tagjának választották meg.

Művei[szerkesztés]

  • Cercetări asupra mineralelor din masivul cristalin de la Broșteni (1882)
  • Mineralele de la Bădenii-Ungureni (1885)
  • Fapte pentru a servi la descrierea mineralogică a României (1900)
  • Cercetări asupra compozițiunii chimice a petroleurilor române (1900).

Politikai karrier[szerkesztés]

Petru Poni kora Nemzeti Liberális Pártjának egyik kiemelkedő alakja volt, többször választották meg képviselőnek és szenátornak. 19071922 között Jászvásár polgármestere volt, háromszor pedig miniszteri funkciót töltött be Románia Parlamentjében.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Petru Poni című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.