Petrocelli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barry Newman mint Petrocelli

A Petrocelli 1974 és 1976 között forgatott, negyvennyolc részes amerikai bűnügyi tévéfilmsorozat. Az 1980-as években Magyarországon is nagy sikerrel vetítették, a különböző tévécsatornák időről időre mind a mai napig műsoron tartják.

A sorozat címszereplője, a bostoni születésű, olasz gyökerekkel rendelkező ügyvéd, Anthony J. Petrocelli – egyszerűbben Tony Petrocelli – egy képzeletbeli arizonai kisvárosban, San Remóban praktizál. Az ötvenperces epizódokban egy-egy eleve vesztésre álló büntetőjogi (többnyire emberölési) ügyben vállalja el a vádlott jogi védelmét, s Pete Ritter magánnyomozó - eredetileg helyi farmer - segítségével nyomozást folytat védence érdekében. A fejezetek happy endjeként, a nyomozás végkifejleteként a bűnténynek a tárgyalóteremben előadott, a valódi tettest leleplező rekonstrukciójával sikerül a bírót vagy az esküdteket meggyőznie védence ártatlanságáról.

A filmsorozatnak mindössze három állandó szereplője van: Tony Petrocelli (Barry Newman), a felesége, Maggie Petrocelli (Susan Howard), és segédje, Pete Ritter (Albert Salmi finn szülőktől származó, 1990-ben colttal öngyilkossá lett színész alakítja). A sorozat egészén végigívelő komikus háttérmotívum, hogy Petrocelli és felesége, Maggie a városka szélén álló lakókocsiban él, s szabadidejükben a soha el nem készülő téglaházuk építésén fáradoznak. Petrocelli notóriusan igyekszik elbliccelni a parkolási díjat a parkolóórákra húzott hivatalos jelzésnek látszó vászonzacskójával, mintha nem működnének, kivéve persze ha épp ellenőr van a közelben. Szívesen megspórolja az aprót - nem éppen szabályosan - ha a korábban ott parkoló ideje még nem járt le, viszont gondolkodás nélkül bedobja a pénzt, ha lejárt óra előtt parkol valaki, akár az ott ólálkodó parkolóőr orra előtt is. Másik trükkje, hogy felirattal autóját bűnjelként vagy más okból jogosan ott parkolóként állítja be. A Petrocelli-sorozat jellemző dramaturgiai eszköze, hogy a különböző, egymástól eltérő vallomások során flashback (visszaemlékezés) formájában a bűntény elkövetésének többféle verziója a képernyőn is megelevenedik: először a gyanúsított meséli el a történteket a maga szemszögéből, majd az ügyész áll elő saját verziójával, végül Petrocelli a tárgyaláson adja elő az események tényleges folyamatát, amit természetesen bizonyítékokkal is igazol.

A National Broadcasting Company (NBC) által gyártott, Harold Buchman eredeti forgatókönyvötletéből született sorozat Leonard Katzman produceri közreműködésével jött létre, de epizódonként más-más rendező forgatta (például Richard Donner, Leonard Katzman, Jerry London, Paul Lynch) vagy maga a címszereplő. A sorozat vágója, Donald R. Rode 1975-ben a Petrocelliben végzett munkájáért Emmy-díjat kapott. A tévéfilmsorozat egész estés előzménye a Sidney J. Furie rendezésében 1970-ben forgatott, Az ügyvéd (The Lawyer) című bűnügyi film volt, amelyben Tony Petrocelli szerepét már Barry Newman játszotta.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Színész Magyar hang
Tony Petrocelli Barry Newman Tordy Géza
Maggie Petrocelli Susan Howard Balogh Emese
Balogh Erika
Pete Ritter Albert Salmi Csurka László

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]