Petermannia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Petermannia
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Liliomvirágúak (Liliales)
Család: Petermanniaceae
Hutchinson
Nemzetség: Petermannia
F.Muell.
Faj: P. cirrosa
Tudományos név
Petermannia cirrosa
F.Muell.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Petermannia témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Petermannia témájú kategóriát.

A Petermannia a liliomvirágúak (Liliales) rendjének Petermanniaceae növénycsaládjába tartozó egyetlen nemzetség.[1] A nemzetség egyetlen leírt faja, a Petermannia cirrosa az ausztráliai Új-Dél-Wales és Queensland államokban endemikus faj. Tüskés, szívós szárú, 6 méter magasra megnövő kúszónövény, aminek lándzsás, ovális levelei hegyes csúcsban végződnek.[1] A nyár során megjelenő virágoknak visszahajló, vöröses-zöldes vagy fehér lepellevelei vannak. Piros bogyótermése van.[1]

Az eredeti APG-rendszerben a nemzetséget a Colchicaceae-be sorolták, mivel a DNS-analízishez használt növényt tévesen azonosították Petermanniának, valójában Tripladenia cunninghamii volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Harden, G.J.: 'Petermannia'. PlantNET - New South Wales Flora Online. Royal Botanic Gardens & Domain Trust, Sydney Australia. (Hozzáférés: 2009. április 13.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Petermannia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Petermanniaceae című spanyol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.