Peter Michal Bohuň

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Peter Michal Bohuň
Született1822. szeptember 29.[1][2]
Nagyfalu[2]
Elhunyt1879. május 20. (56 évesen)[1][2]
Bielsko-Biała
GyermekeiKornel Bohúň
Foglalkozása
  • festőművész
  • litográfus
IskoláiJán Francisci-Rimavský Gymnasium
Halál okatüdőgyulladás
SírhelyeEvangelical Cemetery in Bielsko-Biała
A Wikimédia Commons tartalmaz Peter Michal Bohuň témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Peter Michal Bohúň Képtár
Terem a képtárban Bohuň műveivel

Peter Michal Bohuň (Nagyfalu, 1822. szeptember 29. – Biała, 1879. május 20.) szlovák festő.

Élete[szerkesztés]

Bohúň egy evangélikus papi családjából származik. Tanulmányait először Árva vármegyei szülővárosában, majd a Gömör és Kishont vármegyei Özörény gimnáziumában végezte. 1836-tól a lőcsei protestáns líceumba járt, majd azt 1841-ben a magyar kormány bezárta az etnikai zavargások miatt. Ezután Késmárkba ment, ahol 1843-ig jogot tanult, és szabadidejében festeni kezdett.

Jogi tanulmányai befejezése után úgy döntött, hogy hivatásos festő lesz, és 1843-ban a Prágai Képzőművészeti Akadémián litográfusnak tanult, 1845 és 1847 között Christian Ruben német festő tanította. Apja 1844-es halála után az árvai nemes, Michal Kubín anyagi támogatására szorult egyetemi tanulmányai befejezéséhez.

Nem sokkal az egyetem elvégzése után csatlakozott a Ľudovít Štúr körüli szlovák nemzeti mozgalomhoz, és nagy szerepe volt az önálló szlovák festészet megalapításában. Munkái főleg portrékból álltak, például a korabeli szlovák személyiségek portréiból, de oltárképekből és ikonokból is, amelyek Szlovákia különböző templomait díszítik. A tájképek meglehetősen ritkák nála, és főleg szülőföldjét, Árvát ábrázolják. Az egyik kiemelkedő festménye az 1848-ban, Szlovákia egész területéről érkezett jelmezesekkel készült Szlovák népgyűlés temperafestmény, de leghíresebb képe Ján Francisci-Rimavsky századosnak a szlovák felkelés idején készült portréja.

1848-tól a Tátra alatti Lucsivnán tanár, 1854-ben a liptószentmiklósi protestáns leányiskola rajztanára, a Matica slovenská tagja volt. A túlzott eladósodása miatt 1865-ben elhagyta Szlovákiát, és az akkori galíciai Lipnikben telepedett le, amely ma Bielsko-Biała kerülete. 1876-ban Olaszországba utazott a fia keresésére, aki dezertált a császári és királyi hadseregből.

1879. május 20-án halt meg tüdőgyulladásban, a białai evangélikus temetőben nyugszik.

Emlékezete[szerkesztés]

A Peter Michal Bohúň Képtár 1955 óta a liptószentmiklósi egykori protestáns leányiskola épületében működik.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b http://en.isabart.org/person/2773, Peter Bohúň, 2017. október 9.
  2. a b c Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2019. november 23.)
Szobra a pozsonyi Szlovák Nemzeti Galéria előtt

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Peter Michal Bohuň című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]