Peter Fendi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Peter Fendi
Önarckép; 1830
Önarckép; 1830

Született1796. szeptember 4.
Bécs
Meghalt1842. augusztus 28. (45 évesen)
Bécs
SírhelyWiener Zentralfriedhof
A Wikimédia Commons tartalmaz Peter Fendi témájú médiaállományokat.

Peter Fendi (Bécs, 1796. szeptember 4.Bécs, 1842. augusztus 28.) osztrák festőművész, litográfus. A biedermeier stílus neves alkotója volt.

Pályakép[szerkesztés]

Bécsben született. Szülei Joseph Fendi és Elizabeth Fendi voltak. Apja iskolamester volt. Csecsemő korában egy alkalommal leejtették, ami végleges gerinckárosodást okozott.

Gyermekkorában szüleinek feltűnt rajztehetsége. 1810-ben felvették a Szent Anna Képzőművészeti Akadémiára. Tanárai itt Johann Martin Fischer, Hubert Maurer és Johann Baptist von Lampi voltak. Joseph Barth műgyűjtő révén megismerte II. József szemészét. Barth kapcsolatai révén befolyásos művészekkel ismerkedett meg. A régiségek galériájában rajzolóként és rézmetszőként dolgozott.

1821-ben aranyérmet nyert a Vilenica című olajfestménnyel. 1836-ban a Bécsi Képzőművészeti Akadémia tagjává választották.

Gyakran foglalkoztatták a rajz- és festésoktatás területén. Tanítványai közé tartozott Carl Schindler és Johann Friedrich Treml is.

Erotikus akvarelljei – egyes nézetek szerint – kicsúfolásai a biedermeier esztétikájának.

Munkái[szerkesztés]

Olajképeket és akvarelleket festett, nyomtatással, maratással, litográfiával és fafaragással is foglalkozott. Színes litográfiáinak úttörő jelentősége volt.

Hatott rá többek között Adriaen Brouwer, Adriaen van Ostade, Rembrandt, Giovanni Bellini, Tintoretto, Paolo Veronese.

Munkáit őrzik az Albertina Múzeumban, a Belvedere Galériában, a Kunsthistorisches Múzeumban és a vaduzzi liechtensteini herceg gyűjteményében.

Képek[szerkesztés]

[szerkesztés]

Források[szerkesztés]