Pető Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pető Ferenc
SzületettPető Dezső Ferenc
1912. január 23.
Szeged
Elhunyt2008 (95-96 évesen)
Houston
Állampolgársága
Foglalkozása
  • filozófus
  • egyetemi oktató
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz Pető Ferenc témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Pető Ferenc (Szeged, 1912. január 23.[1]Houston, 2008.) író, filozófus.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Pető Ferenc adófőtiszt és Veszelovszky Terézia Katalin fia. Középiskolai tanulmányait a piaristáknál végezte, utána magyar, német, francia szakos tanári diplomát, majd bölcsészdoktorátust szerzett a szegedi Ferenc József Tudományegyetemen. Szakmájában nem tudott elhelyezkedni, zöldséget, gyümölcsöt és tojást árusított. Másfél év múlva Franciaországba utazott, és Párizsban filozófiai tanulmányokat folytatott.

A második világháború kitörésekor beállt a francia hadseregbe. A vereség után hazatért Magyarországra, és a marosvásárhelyi hadapródiskolában vállalt munkát. Németellenes érzelmei miatt haditörvényszék elé akarták állítani, ekkor a frontra kérte magát. Egy erdélyi önkéntesekből álló zászlóalj parancsnoka lett. A hadi helyzet alakulása miatt hamarosan Franciaországba menekült, 1944 őszén már ott tanított egy iskolában. A német vereség után hazatért, Hódmezővásárhelyen kapott állást a gimnáziumban. A Kisgazdapártban kezdett politizálni, majd Sulyok Dezső Magyar Szabadság Pártjának szegedi szervezője lett.

1948-ban újra emigrált és az Egyesült Államokban telepedett le. Először gyári munkát végzett, majd 1956-tól középiskolai tanár lett. 1959-ben írta meg A kozmikus út című könyvét, amely több kiadást megért. A kötet megjelenése után elhagyta a középiskolát, és egyetemi oktató lett.

A rendszerváltás után hazajött, és az MDF-hez csatlakozott, akiknek vezetői közül néhányat (Csurka Istvánt, Csoóri Sándort, Für Lajost, Szabó Ivánt valamint Sütő Andrást és Duray Miklóst) már Houstonban vendégül látott.

Filozófiai munkássága során megalkotta a szofokrácia fogalmát, amelynek szerinte a fasizmus, a kommunizmus és a demokrácia után az „új társadalmi és életszisztémának” kellene lennie.

2008-ban, Houstonban hunyt el. A szegedi alsóvárosi temetőben helyezték végső nyugalomra.

Művei[szerkesztés]

  • A Kozmikus Út (The Cosmic Way Society, Houston, 122 oldal)[2]
  • Szofokrácia (A Kozmikus Út Társaság, Szeged, 1999, 22 oldal)[3]

Emlékezete[szerkesztés]

A család Pető Ferenc halála után Kalmár Márton szobrásszal elkészíttette a filozófus mellszobrát, amit Szegeden kívántak elhelyeztetni, de erre sokáig nem kaptak engedélyt. Végül 2012-ben Lezsák Sándor avatta fel a szobrot a Dóm téren, a Nemzeti Emlékhely szobrai sorában.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]