Pesterzsébeti temető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pesterzsébeti temető (Erzsébeti temető)
Közigazgatás
Ország Magyarország
Település Budapest
Városrész Pestszenterzsébet
Cím 1201 Budapest, Temető sor
Típus köztemető
Létrejötte 1900-as évek eleje
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Pesterzsébeti temető (Budapest)
Pesterzsébeti temető
Pesterzsébeti temető
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 24′ 56″, k. h. 19° 07′ 12″Koordináták: é. sz. 47° 24′ 56″, k. h. 19° 07′ 12″
A Wikimédia Commons tartalmaz Pesterzsébeti temető témájú médiaállományokat.

A Pesterzsébeti temető, népszerű nevén Erzsébeti temető Budapest szélén Pesterzsébet és Soroksár határán található.

Megközelítése személykocsival, illetve a 36-os vagy a 135-ös busszal történhet. Mindenszentekkor sűrítő járat közlekedik a temető jobb elérése érdekében 36B jelzéssel. A területet a Temetősor és a Könyves, Kő utca fogja közre.[1]

Története[szerkesztés]

Erzsébetfalva telepet Budapest vonzáskörzetében 1870. június 14-én alapították és Erzsébet királyné tiszteletére nevezték el.[2] A temető valamikor a 20. század elején jött létre, miután a települést nagyközséggé nyilvánították. Területét 20 holdon alakították ki és ravatalozót is építettek, összesen 50.000.- pengőforint költséggel. Az első temetkezési bejegyzések 1916-ból maradtak fenn.

A trianoni békeszerződés után sok betelepülő érkezett, az 1920-as években erősödni kezdett a várossá válás folyamata, így a temetkezés is egyre szervezetebbé vált. Különféle temetkezési egyletek jöttek létre a temetők és a szertartások finanszírozásának segítésére. Ilyen volt pl. az Erzsébetfalvai Gróf Széchenyi Péter Harcos Betegsegélyző és Temetkezési Egylet, a Szent József Temetkezési Egylet, stb.

1950-ben a települést és Soroksárt Budapest 20. kerületeként a fővároshoz csatolták, velük természetesen a temetőt is. Mivel azonban a két települést bő négy évtized alatt sem tudták összeépíteni, 1994-ben Pesterzsébet és Soroksár különvált, de a határukon elterülő létesítmény közös temetővé vált. Igazgatása már sokkal korábban a Fővárosi Temetkezési Intézethez került át. A temető területét többször bővítették, nagyjából 1990-ben érte el mai kiterjedését. Jelenlegi nagysága 23,8 ha (hektár), és mintegy húszezer négyzetméter szilárd útburkolattal rendelkezik.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]