Pottó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Perodicticus szócikkből átirányítva)
Pottó
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Rend: Főemlősök (Primates)
Család: Lajhármakifélék (Loridae)
(Gray 1824)
Nem: Perodicticus
Faj: P. potto
Tudományos név
Perodicticus potto
(Statius Müller, 1766)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pottó témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pottó témájú médiaállományokat és Pottó témájú kategóriát.

A főemlősök (Primates) rendjébe, azon belül a lajhármakifélék (Loridae) családjába tartozó satnyaujjú makik vagy pottók (Perodicticus) nemének egyetlen faja a pottó (Perodicticus potto).

Előfordulása[szerkesztés]

A pottó nagy földrajzi elterjedése nem régóta ismeretes. Jelenleg 5 alfaját ismerik, ezek közül 4 Afrika nyugati, 1 a keleti részén él.

Testfelépítése[szerkesztés]

Kitömött példány

Karcsú termetű, kerek fejű félmajom. Arcorra előreugró, szemei közepesen nagyok, apró fülei hártyásak. Karjai, lábai egyenlő hosszúak. A mutatóujja csökevényes, de azért még jól felismerhető, körmöt nem hord; második lábujján hatalmas, görbe, lapos, fölfelé álló karmot, míg a többi ujjon csak lapos körmöket találunk. Egészen különleges sajátság mutatkozik a gerincoszlop nyaki táján: a tövisnyúlványok azon a helyen annyira meghosszabbodtak, hogy a bőrt a magasba emelik és kiálló púpok benyomását keltik. Rövid szőrű bundája felül vöröses fakószürke, amelyhez fekete szín is elegyedik, fején, karjain és lábain vörhenyesebb, válla táján egérszürke. Alsó testtájai világosabbak, élénk szürkék, farka szürkés, rozsdavörös, a szőrök hegye pedig feketés barna. A pottó mintegy 35 cm hosszú, ebből a hosszúságból azonban 6 cm a farkára esik.

Fogazata[szerkesztés]

Fogazata alul-felül 2 metsző, 1-1 szem, 3–3 előzápfogból és szintén 3-3 utózápfogból áll; fogainak összes száma tehát 36. Alsó metszőfogai nagyok és rézsútosan előreugrók; az alsó szemfog hasonló helyzetű. Az alsó fogsor leghátsó zápfoga háromgumójú.

Források[szerkesztés]