Perneb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Perneb
O1
V30
Szopdu papja
ỉrỉ-ẖt spd.w
r
Aa1
M44G43

Perneb (pr nb, „a ház ura”) ókori egyiptomi herceg és pap volt a II. dinasztia idején.

Perneb neve agyagpecséteken maradt fenn a szakkarai B folyosósírban, amelyet két uralkodóhoz, Hotepszehemuihoz és Nebréhez is kapcsolnak, így nem tudni pontosan, melyikük fia volt Perneb. Ritka és szokatlan címe volt a „Szopdu papja”; ezt az istenséget nem sokszor említették Egyiptom történelmének korai szakaszában. Az isten kultuszközpontja valahol a Nílus-delta keleti részén volt, egy Ipetiu nevű városban, melynek pontos helye nem ismert. Nem tudni, hol temették el Pernebet.[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Toby A. H. Wilkinson: Early dynastic Egypt: Strategy, Society and Security. Routledge, London u. a. 1999, ISBN 0-415-18633-1, p. 296.
  2. Peter Kaplony: Inschriften der Ägyptischen Frühzeit. Volume 3, (= Ägyptologische Abhandlungen vol. 8). Harrassowitz, Wiesbaden 1963, ISBN 3-447-00052-X, p. 96 as Obj. 367.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Perneb című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.