Pepita-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pepita-díj
Szervezet nevePepita Magazin és a Trimedio Csoport
OrszágMagyarország Magyarország
SzékhelyBudapest
Alapítás éve2008
Díjátadók
Első díjátadó2008. december
Hivatalos weboldal
www.pepitadij.hu

A Pepita-díjat 2008 óta adják át minden évben a magyar színjátszás kiemelkedő alakjainak. A Pepita Magazin olvasói szavazataikkal döntik el, hogy mely három magyar színész részesüljön díjazásban, mely mellett négy különdíjat a szerkesztőség és a lap kiadója adományoz egy-egy további színésznek.

Története[szerkesztés]

A Pepita-díjat a Pepita Magazin alapítói, Szűcs Balázs és Simándi Etelka hozta létre 2008-ban azzal a céllal, hogy a közönség a taps mellett szavazás útján is kifejezhesse elismerését színjátszásunk kiemelkedő művészeinek. Minden évben a magazin felhívására – szavazószelvényen vagy sms-ben – voksoló közönség dönti el, melyik három magyar színész kapja a Pepita-díj arany, ezüst és bronz fokozatát, mely mellett egy „szerkesztőségi különdíj”-at is kiosztanak a lapkiadó munkatársainak döntése alapján. Az olvasók közül is egy-egy további különdíjban részesül. A díjakat minden évben decemberben, a Pepita Magazin születésnapjához (első számának megjelenéséhez) közeli napon adják át.

2011 óta a lap kiadója, a Trimedio Csoport is különdíjat adományoz egy-egy további művésznek. A Pepita-díj népszerűsítésében nyújtott kiemelkedő partneri együttműködésért alapított díj, a „Köszönet-díj”. 2013-ban a Pepita-díj alapítói további két új különdíjról is döntöttek, melyek: az „életmű” és az „50 éve a pályán” különdíj.

A minden évben decemberben megrendezésre kerülő Pepita-díjátadó gála főtámogatója 2008 óta a CBA.

A fődíj („arany fokozat”) egyedi, üvegből készül.

Mottója[szerkesztés]

A méltán nagy hírű, több évszázados múltra visszatekintő magyar színjátszás támogatása napjainkban fontosabb, mint bármikor korábban. A valódi értékeket, erkölcsnemesítő tartalmakat közvetítő színházra és színészeikre hatalmas feladat hárul: estéről estére tanítják, formálják, szórakoztatják és elgondolkodtatják a nézőket. Nagy munka ez, melynek taps és elismerés a jutalma, de a Pepita-díj alapítói szerint ennél többre van szükség.

A magyarországi színház- és filmvilág eseményeit, kiemelkedő alakjait bemutató havilap - a Pepita Magazin - szándéka szerint a néző és a színész közötti kapcsolat jelentőségét szeretné ezzel visszaadni. Ez a színművészeti díj lehetősséget teremt arra, hogy a színjátszó művészek ne csupán kritikusoktól és a szakma prominenseitől, hanem a nézőktől is visszajelzést kapjanak ilyen formán is.

Pepita- díj 2008[szerkesztés]

Ezen az eseményen Brunner Márta és Ács Bálint két gyönyörű dallal ajándékozta meg a vendégeket. Föllépett továbbá Magic Márk is. A Pepita Magazin megalapításának egyéves évfordulója is.

Pepita-díj 2009[szerkesztés]

A Pepita Magazin által szervezett exkluzív gálaest két műsorvezetőja Peller Mariann és Szujó Zoltán volt. A nagyérdemű MCDC, alias Veres Robi és Jammal produkcióját láthatta, Zalatnay Sarolta három dallal lépett föl, majd Peller Anna és Bálint Ádám egy fantasztikus musicalprodukcióval lepte meg a jelenlévőket.

Pepita-díj 2010[szerkesztés]

A műsorvezető, Bálint Antónia volt. Sihell Ferry előadásában először hangzott el a Pepita-dal, melyet az énekes erre a kivételes alkalomra komponált. A kellemes dallamú „himnusz” meghódította a közönség szívét, vastapssal jutalmazták az énekest.Fellépett továbbá az első díjas énekesnő, Pintér Tibor, illetve Pálos Zsuzsa színművésznő Radnóti Miklós verseiből adott elő egy csokorral, Lakatos Yvett pedig a Keresztapa című film betétdalát. Az arany fokozatú elismerést Irtó Zsolt adta át.

Pepita-díj 2011[szerkesztés]

A „köszönet-díj”-at Ajtai L. Péter, a Trimedio Invest Zrt. elnöke adta át.

Pepita-díj 2012[szerkesztés]

A támogatók jóvoltából 500-800 ezer forint értékű ajándékokat adtak át.

Pepita-díj 2013[szerkesztés]

A rendezvény szervezői a vendégek közül két születésnapos művészt is felköszöntöttek, az éppen december 7-én 76 éves Verebély Ivánt és az 56 éves Tarján Pétert.[1]

Pepita-díj 2014[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kontakt Rádió Ott voltunk: Pepita Gála 2013 Archiválva 2014. május 17-i dátummal a Wayback Machine-ben, 2014. március 11.

Források[szerkesztés]