Pelusium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pelusium
Közigazgatás
Ország Egyiptom
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tszf. magasság8,0 m
IdőzónaUTC+02:00
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 31° 03′, k. h. 32° 36′Koordináták: é. sz. 31° 03′, k. h. 32° 36′
A Wikimédia Commons tartalmaz Pelusium témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Pelusium fontos város volt a Nílus deltájának keleti részében, 30 kilométerre délkeletre fekszik Port Szaídtól,[1] a modern kori kikötővárostól. Római tartományi fővárossá vált, majd katolikus érsekséggé. Utóbbi címmel a mai napig rendelkezik.

Elhelyezkedés[szerkesztés]

Pelusium a tengerpart és a Nílus-delta mocsarai között fekszik, körülbelül 4 kilométerre a tengertől. A kikötő homokkal töltődött fel már az i. e. első században, és a partvonal messze előrenyomult ókori helyzetéhez képest, így már az i. sz. harmadik században legalább 4 kilométerre volt a Földközi-tengertől.

A szomszédos földek fő terméke a len volt, mely bőségesen termett és kitűnő minőségű volt. Pelusium korai sörtermeléséről is híres volt, a korban a főzetet pelúziai italnak[2] is nevezték.

Pelusium határerődítményként is szolgált, és a környéken hatalmas erőt képviselt. Egyiptomot a tengerről, illetve a Szíriából érkező támadásoktól volt hivatott megvédeni. Elhelyezkedéséből kifolyólag közvetlenül ki volt téve az Egyiptomot elfoglalni kívánó hódító seregeknek. Számtalanszor ostromolták meg, és fontos csaták zajlottak falai körül.

Elnevezések[szerkesztés]

Pelusium Alsó-Egyiptom legkeletibb nagyvárosa volt, a Nílus legkeletibb ága, az Ostium Pelusiacum mentén feküdt, innen származik a neve. A várost Sena és Per-Amun néven is ismerték, Ⲡⲉⲣⲉⲙⲟⲩⲛ kopt nyelven Ámon napisten templomát jelenti.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Talbert, Richard J. A., ed. (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. pp. 70, 74.ISBN 978-0-691-03169-9.
  2. (University of Michigan translation project)