Pelican Point (Swan-folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: d. sz. 31° 59′ 13″, k. h. 115° 49′ 40″

Point Currie avagy a Pelican Point északkeletről

A Pelican Point kiemelt földrajzi pont és természetvédelmi terület Perth-ben, a Swan folyón, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem közelében lévő Matilda-öbölben. A terület a kiszögellés csúcsánál, a homokpadokon megpihenő pelikánokról kapta a nevét.

A Pelican Pointot korábban az Ausztrália felfedezésében kulcsszerepet játszó Currie kapitány után Point Currie-nek nevezték; ő 1829-ben kapott földterületet a folyóparton, ami később Crawley városrészként vált ismertté.

A kiszögellés tengelyétől délre fekvő rész madaraknak fenntartott védett terület, menedék. Az északi részen található a Royal Perth jachtklub és a Mounts Bay vitorlásklub, valamint a Pelican Point „Sea Scouts” elnevezésű cserkészcsapatának a központja[1] és egy közhasználatú, hajók vízre bocsátását szolgáló rámpa. A szomszédos Hackett Drive-ról egy, az Australia II versenyjachtról elkeresztelt út vezet a partra.

A második világháború alatt a terület az Amerikai Egyesült Államok haditengerészetének a bázisaként szolgált, Catalina hidroplánok állomásoztak itt.[2]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pelican Point (Swan River) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Welcome to Pelican Point. Pelican Point Sea Scouts. [2013. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 22.)
  2. Military Units Based at Crawley (Pelican Point) US Navy Seaplane Base in Western Australia. Peter Dunn's Australian@War. (Hozzáférés: 2013. szeptember 22.)

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]