Muskátli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Pelargonium spp. szócikkből átirányítva)
Muskátli
P. graveolens
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids II
Rend: Gólyaorrvirágúak (Geraniales)
Család: Gólyaorrfélék (Geraniaceae)
Nemzetség: Pelargonium
L'Hér.
Fajok

kb. 200

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Muskátli témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Muskátli témájú médiaállományokat és Muskátli témájú kategóriát.

A muskátli (Pelargonium) egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú fajt tartalmaz. Zavaró, hogy angolul geranium a muskátli, holott a muskátlik a Pelargonium nemzetség egyes fajai; ugyanakkor a Geranium nemzetség is a gólyaorrfélék családjába tartozik. Linné eredetileg egy nemzetségként kezelte őket, de később Charles Louis L’Héritier de Brutelle által két nemzetséggé lett szétválasztva 1789-ben. Fajtól függően 20 cm-től 150 cm-ig nőnek meg. Fénykedvelő, de csak enyhe (-2 °C) fagyokat viselnek el. Levelei megdörzsölve erősen fűszeres, muskotályos illatot árasztanak.

Története[szerkesztés]

Az első ismert „termesztett” muskátlifaj a Dél-Afrikában őshonos Pelargonium triste volt. Leiden városának botanikus kertjébe 1600 előtt kerülhetett olyan hajókon, amelyek kikötöttek a Jóreménység-fokánál. 1631-ben idősebb John Tradescant angol kertész magokat vett Rene Morintól Párizsban, és megkezdte telepítését Angliában. A Pelargonium nevet Johannes Burman vezette be 1738-ban, a görög πελαργός, pelargós= gólya szóból, mivel a növény virága hasonlít a gólya csőrére.

Azon kívül, hogy a szépségükért ültetik őket, egyes fajok (mint például a Pelargonium graveolens) fontosak a parfümipar számára is. Az illatos fajok párlatait sokszor használják drága rózsaolajak kiegészítésére és hamisítására.

Képek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pelargonium című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]