Pekingi Filmakadémia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pekingi Filmakadémia (Peking Tienjing Hszüejüan)

Alapítva 1950. május
Hely Kína, Peking
Típus
  • filmművészeti főiskola
  • állami egyetem
  • drámaiskola
Tanulólétszám 1531
Igazgató Zhang Hui-Jun
Elhelyezkedése
Pekingi Filmakadémia (Kína)
Pekingi Filmakadémia
Pekingi Filmakadémia
Pozíció Kína térképén
é. sz. 39° 58′ 18″, k. h. 116° 21′ 12″Koordináták: é. sz. 39° 58′ 18″, k. h. 116° 21′ 12″
Térkép
A Pekingi Filmakadémia weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pekingi Filmakadémia témájú médiaállományokat.

A Pekingi Filmakadémia (egyszerűsített kínai: 北京电影学院, pinjin: Běijīng Diànyǐng Xuéyuàn, magyaros átírás szerint: Peking Tienjing Hszüejüan) egy kínai felsőoktatási intézmény Pekingben, Ázsia legnagyobb filmes és televíziós képzésre specializálódott iskolája. Az intézmény nemzetközi elismertséget szerzett a filmszakmában elért eredményei révén.

Történelem[szerkesztés]

Az 1950 májusában alapított iskola neve kezdetben a Kulturális Minisztérium Filmosztályának Előadó-művészeti Intézete (Performance Art Institution of the Film Bureau of the Ministry of Culture) volt. Az első évben 38 tanulót oktattak. A következő öt év során háromszor kapott új elnevezést. 1951 júliusában a Kulturális Minisztérium Filmosztályának Filmiskolája (Film School of the Film Bureau of the Ministry of Culture), 1953 márciusában Pekingi Filmiskola, végül 1956. június 1-jétől Pekingi Filmakadémia lett.[1]

Alapítása óta az intézményben két iskola működik, a fényképészeti kar és a rajzfilm kar, a hozzájuk kapcsolódó szakirányokkal. A forgatókönyvíró szak volt a legkorábban, 1951-ben létrehozott szak.[2]

Az akadémia fokozatosan bővítette az osztályok és szakok számát, 1950. szeptember 14-én indította az első előadó-művészeti egyetemi képzést. Az új képzés harminc tanulóból álló osztállyal indult, sokuk a filmezés és televíziózás ismert alakjai volt. Sikerének köszönhetően 1956 júniusában létrehozta az önálló Előadó-művészeti Intézetet. 1952-ben kezdődtek az első hangfelvételi programok, a szakot hivatalosan 1959-ben indították, majd folyamatosan növekedésnek indult. 1960-ban a hangfelvételi szak és a mérnöki iskola egyesült. 1955 szeptemberében az intézmény kétéves film és televíziós produkciós menedzsment kurzust indított. Bár az első kurzus végén mindössze 28 tanuló diplomázott, a népszerűsége egyre nőtt, majd 1987-ben hivatalosan is létrejött a menedzsment szak.[3]

1966-ban a kulturális forradalom nehéz időket hozott Kína iskolái számára, mely a filmakadémiára is hatással volt, számos professzor elhagyta az intézményt. 1976 elején a kulturális forradalom végét követően sokan visszatértek, majd 1977-re az akadémia kiheverte a megpróbáltatásokat, 1978-tól pedig ismét fogadott jelentkezéseket.

Híres végzősök[szerkesztés]

Az akadémia végzőseit hazai és nemzetközi elismertség vette körül filmes és televíziós tevékenységükért. Számos rendező, producer, forgatókönyvíró, színész és színésznő van a nevezetes diákok között.

Az intézmény leghíresebb végzősei a kínai filmművészet úgynevezett negyedik, ötödik és hatodik generációs rendezői lettek. A negyedik generációból Vu Tien-ming, Vu Ji-kung, Teng Ven-csi és Csang Nuan-hszin vált ismertté. Az akadémia három legnevezetesebb ötödik generációs rendezője Tien Csuang-csuang, Csen Kaj-ko és Csang Ji-mou, a hatodik generációból pedig Csia Csang-ko, Vang Hsziao-suaj és Csang Jüan. Kevésbé ugyan, de további ismert kínai filmkészítők voltak, akik az akadémián végeztek: Csang Csün-csao, Hszie Tien, Csen Csiang, Jü Jang, Vu Ji-kung, Huang Su-csing, Hszie Fej, Hu Mej, Cseng Tung-tien, Ni Csen, Ting Jin-meng,Li Csien-kuan, Cao Cuj-fen, Huang Csien-hszin és Vej Lien.

A később végzett diákok között is számos színész, színésznő és rendező szerzett ismertséget. Napjaink kínai-amerikai filmkészítője, Dayyan Eng, aki a cannes-i és a velencei filmfesztiválokon nyert díjakat, szintén az akadémia tanulója volt. Hszü Csing-lej ismert színésznő és rendező 1997-ben végzett. A 2000-es előadóművészi osztály végzősei közül három lett különösen ismert színész: Csao Vej, Huang Hsziao-ming és Csen Kun, további híresebb színészei az intézménynek Liu Ji-fej, Taj Hszüe-er (戴雪儿), Csiang Ven-li és Csiang Csin-csin.

Források[szerkesztés]

  1. 'Beijing Film Academy introduction'. bfa.edu.cn. [2010. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 8.)
  2. 'Beijing Film Academy'. chinaculture.org. [2007. október 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 29.)
  3. 'Schools and Departments'. bfa.edu.cn. [2010. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 8.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]