Pekándió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Pekándió
Érett termések a fán
Érett termések a fán
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Bükkfavirágúak (Fagales)
Család: Diófafélék (Juglandaceae)
Nemzetség: Hikori (Carya)
Fajcsoport: Apocarya
Faj: C. illinoinensis
Tudományos név
Carya illinoinensis
L.
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pekándió témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pekándió témájú médiaállományokat és Pekándió témájú kategóriát.

A pekándió (Carya illinoinensis) egy Észak-Amerikában honos diófafaj. Őshazája az USA déli részén a Mississippi és mellékfolyói mentén található. Manapság már máshol is termesztik, Ausztráliában, Brazíliában, Kínában, Mexikóban, Izraelben, Peruban vagy Dél-Afrikában, de a világ pekándió termésének java az USA-ból származik.

Jellemzői[szerkesztés]

Oszlopos, terebélyes alkatú, 30 m-re megnövő lombhullató fa. Levelei szárnyasak, változó számúak, 30–50 cm-esek. Az összetett levelek levélkéinek száma 9-11-17, legfeljebb 23. A levélkék keskenyek, hosszúkásak, kihegyesedők, szélük kétszeresen fogazott, sarlósak, visszahajló csúcsúak, sötétzöldek. Hosszuk 10-20, szélességük 2,5-7,5 cm. Nővirágai füzérben helyezkednek el, aprók, jelentéktelenek, sárgák. Barkái sárgászöldek, 7–8 cm-esek, lecsüngők. Az utódok változatossága, életképessége érdekében ugyanazon fán eltérő időben nyílnak a hím- és nővirágok. Termését 3-11 db-os fürtben hozza. Termése hosszúkás dió, 2.6–6 cm hosszú és 1.5–3 cm széles. A termést 3–4 mm vastag héj veszi körül, amely az érés során zöldről barna színűvé válik és négyrét hasad. A dió maga vékony, hosszúkás, feketével díszített barna ovális csonthéjban (keresztmetszete kör alakú) vörösbarna színű, kellemes ízű, ehető, magas olajtartalmú, értékes tápanyagokat tartalmazó belet tartalmaz.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • A dió leírása és botanikája
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pecan című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.