Paul Tibbets

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Paul W. Tibbets szócikkből átirányítva)
Paul Tibbets
Paul Tibbets dandártábornok
Paul Tibbets dandártábornok
Született1915. február 23.[1][2][3][4][5]
Quincy[6][7]
Elhunyt2007. november 1. (92 évesen)[8][1][2][3][4]
Columbus[9][10][11]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
Halál okaszívelégtelenség

A Wikimédia Commons tartalmaz Paul Tibbets témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Paul Tibbets 2003-ban

Paul Warfield Tibbets, Jr. (Quincy, Illinois, 1915. február 25.Columbus, Ohio, 2007. november 1.) az Amerikai Egyesült Államok légierejének pilótája. 1945. augusztus 6-án ő vezette az első atombomba ledobását Hirosima fölött.

Élete[szerkesztés]

Tibbets ezredes volt a második világháború ideje alatt az anyja után elnevezett B-29-es bombázó, az Enola Gay pilótája, amelyből 1945. augusztus 6-án 8 óra 15 perckor dobták ki a Little Boy nevű atombombát a japán Hirosima fölött. A bevetés - az utóhatásaival együtt - 70000 és 166000 közötti áldozatot követelt. Paul Tibbets számos kitüntetést kapott, és 1966-ig maradt a légierőnél.

Az 1975-ös évben alelnök lett a colombusi illetőségű Executive Jet Aviation légitaxi társaságnál. Az USA kormánya 1976-ban bocsánatot kért Japántól, miután Tibbets eljátszotta a bombázást egy texasi légi parádén. Tibbets azt nyilatkozta, hogy nem akarta megsérteni Japánt.[12]

Paul Tibbets az Enola Gay pilótafülkéjében a start előtt, 1945. augusztus 6-án
Tibbets autogramja a ledobási terület fotóján

Halála[szerkesztés]

Paul Tibbets úgy rendelkezett, hogy ne legyen ünnepélyes temetése, se sírköve. Ezzel akarta megakadályozni a tüntetéseket, és azt, hogy sírja az atombomba lehetséges ellenzőinek zarándokhelyévé váljon. A végakarata az volt, hogy hamvasszák el, és hamvait a La Manche csatorna fölött szórják szét.

Kitüntetései[szerkesztés]

A kultúrában[szerkesztés]

1980-ban David Lowell Rich tv-filmet készített Tibbetsről és a hirosimai támadásról Enola Gay címen. Tibbets szerepét a filmben Patrick Duffy alakította.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Paul Tibbets című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]