Paul Samuelson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Paul Samuelson
(Paul Anthony Samuelson)
Paul Samuelson.gif
Született 1915. május 15.[1][2][3][4]
Gary[5]
Elhunyt 2009. december 13. (94 évesen)[6][1][7][2][3][4]
Belmont[8][9][10]
Állampolgársága amerikai[11][12]
Foglalkozása
Tisztség elnök
Iskolái
Kitüntetései
A Wikimédia Commons tartalmaz Paul Samuelson témájú médiaállományokat.

Paul Samuelson (eredeti nevén Paul Anthony Samuelson, gyakran említett nevén Paul A. Samuelson) (Gary, USA, 1915. május 15. – Belmont, Massachusetts, 2009. december 13.) amerikai közgazdász, a modern közgazdaságtan egyik megalapozója, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) graduális közgazdaságtan tanszékének alapítója, a Brit Akadémia levelező tagja, az Amerikai Közgazdasági Társaság tagja, alelnöke, később elnöke, a Nemzetközi Közgazdasági Társaság tagja, elnöke, majd örökös tiszteletbeli elnöke.

Életpályája[szerkesztés]

Felsőfokú tanulmányait a Chicagói Egyetemen kezdte, de a Harvard Egyetemen fejezte be, ott is szerzett 1941-ben közgazdasági diplomát és doktori fokozatot. 1944 és 1985 között az MIT-n volt közgazdaságtan professzor, 1945 és 1952 között kormányhivatalnokként többek között Eisenhower tanácsadója is volt.

Már fiatalkorában világhírűvé tette tudományos dolgozata, s az elméleti közgazdaságtanban elért kiemelkedő eredményei. Közgazdász szakmán kívül ismertté tette 'Közgazdaságtan' című tankönyve. A Newsweek-ben közgazdasági rovata volt hosszú ideig, s a kongresszus is gyakran kérte ki véleményét. Tanácsadó volt a FED-nél, a pénzügyminisztériumnál és több non-profit szervezetnél.

Felfogása[szerkesztés]

Közel áll a neoklasszikushoz, a jóléti közgazdaságtan nagy hatást gyakorolt rá. Marx tanait elutasította.

A közgazdaságtant igyekezett mindig matematikai úton megoldani, melyeket az elméleti közgazdaságtan kutatásaiban használt fel. Könyvei folytán széles körűvé vált ez a módszer, továbbá a Pareto-nézetek a mikroökonómiában és a Keynes-elméletek a makroökonómiában. (Keynest konzervatív oldalról bírálta.)

Kitüntetései, díjai[szerkesztés]

 • közgazdasági Nobel-díj – Első amerikaiként, és a világon másodikként a statikai és dinamikai közgazdaságtani elmélet kidolgozásáért, és a közgazdasági elméletben való tudományos elemzések szintjének növeléséért folytatott tevékenységéért (1970)
 • Albert Einstein emlékdíj (1971)
 • 1986-tól kezdve a New York Egyetemen vendégprofesszor, emeritus professzor, díszdoktor számos egyetemen
 • Britannica-díj (1989)
 • John R. Commons-díj (2000)

Családja[szerkesztés]

 • 6 gyermeke (köztük hármasikrek) és 15 unokája született.

Főbb művei[szerkesztés]

 • 1947. A gazdasági elemzés alapjai (Foundations of Economic Analysis)
 • 1948. Közgazdaságtan (Economics), alapműnek számít, körülbelül negyven nyelvre fordították le. Társszerzője: William D. Nordhaus.
 • 1952. Közgazdaságtani előadások (Readings in Economics) Társszerzői: R. L. Bishop, J. R. Coleman.
 • 1958. Lineáris programozás és gazdasági elemzés (Linear Programming and Economic Analysis) Társszerzői: R. Solow, R. Dorfman.
 • 19661987. Collected Scientific Papers of Paul A. Samuelson I-V.
 • 1983. Economics from the Heart

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]