Paul Belenzer von Rusdorf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paul Belenzer von Rusdorf

Német Lovagrend nagymestere
Uralkodási ideje
1422 1441
Életrajzi adatok
Született 1385 körül
Roisdorf
Elhunyt 1441. január 9. (55-56 évesen)
malborki vár
A Wikimédia Commons tartalmaz Paul Belenzer von Rusdorf témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Paul Belenzer von Rusdorf más alakban Bellitzer (Roisdorf, 1385malborki vár, 1441. január 9.) a Német Lovagrend 29. nagymestere.

Élete[szerkesztés]

1410-ben részt vett a grünwaldi csatában, ahol foglyul ejtették, de később kiváltotta a lovagrend. 1422-ben Michael Küchmeister von Sternberg lemondását követően nagymesterré választották. Előzőleg tagja volt annak a delegációnak, ami a melnói békét aláírta Lengyelország-Litvániával.

Uralma alatt nem sokat változott a Német Lovagrend helyzete, és tovább folytatódott a rend hatalmának széthullása. 1431-ben szövetséget kötött az új litván nagyfejedelemmel, Švitrigailával, aki a lengyel király, II. (Jagelló) Ulászló, valamint az egykori fejedelem, Nagy Vytautas ellensége volt. A lengyeleknek ezúttal sem jelentett komolyabb gondot a német lovagok támadása, s mélyen betörtek a porosz területekre.

II. Ulászló szövetkezett Ondrej Prokop táborita vezérrel, akinek serege Szászországon és Brandenburgon át betört Kelet-Pomerániába és alaposan kifosztotta azt. Ez az újabb közvetlen támadás tovább gyengítette a lovagrendet. A rend egyre csak magas adóterheket rótt ki alattvalóira, ami a porosz városokat is a rend ellen fordította. 1440-ben, kevéssel halála előtt a városok összefogtak a porosz, pomerán és kasub kisebbségekkel, s megalakították a Porosz Szövetséget, ami a szomszédos országok támogatását kereste a lovagok ellen.

Jegyzetek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Michael Küchmeister von Sternberg
A Német Lovagrend nagymestere
1422 – 1441
A Német Lovagrend nagymesteri rendkeresztje
Következő uralkodó:
Konrad von Erlichshausen(wd)