Patrick Cowley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Patrick Cowley
Életrajzi adatok
Születési név Josep Patrick Cowley
Született 1950. október 19.
New York, USA
Elhunyt 1982. november 12. (32 évesen)
San Francisco
Pályafutás
Műfajok Hi NRG, Disco, Szinti-Pop
Aktív évek 1976 - 1982
Tevékenység
Kiadók Megatone, Fusion Records, Nacro,

Joseph Patrick Cowley (1950. október 19.1982. november 12.) amerikai zeneszerző (diszkózene, Hi-NRG), producer, énekes. Gyakran emlegetik az elektronikus tánczene úttörőjeként. Önálló zeneszerzői munkásságára főleg az elektronikus zene rajongói emlékeznek; producerként azonban többek Sylvester James diszkó-énekes emlékezetes slágerében, a You Make Me Feel-ben működött közre. Sylvesterrel huzamosabb ideig dolgozott együtt.

Életútja[szerkesztés]

Patrick Cowley New York állam, Buffalo városában született Ellen és Kenneth Cowley gyermekeként. A család Horseheads és Corning területeiről származtak, és Bochesterben éltek. Cowley kamaszkorában sikeres dobos volt több helyi amatőr zenekarban még a Niagara Egyetemre kerülése előtt, majd 1971-ben 21 évesen San Franciscoba költözik, ahol zenét kezdett tanulni.

Zenei pályafutása[szerkesztés]

Cowley a 70-es években találkozott először Sylvester James zenésszel, majd Cowley kérte hogy csatlakozzon zenekarához, és készítsenek el néhány korai szintetizátor felvételt.

Cowley 1981-ben elkészítette Menergy című slágerét, melyben Sylvester is közreműködött. A dal a Billboard Hot Dance és Club Play lista 1. és 2. helyezéséig jutott. 1982-ben elkészítették Do Ya Wanna Funk című közös dalukat, mely 4. helyezést ért el a Billboard dance listán. A dal egyébként a Tranding Places (Szerepcsere) című filmben is felcsendült. Cowley Donna Summer I Feel Love című slágerének 15,45 perces változatát is elkészítette, mely manapság egyetlen gyűjtő polcáról sem hiányozhat. Cowley elkezdett dolgozni utolsó Mind Warp című albumán, azonban HIV fertőzése előrehaladtával gyengülni kezdett, így nem tudta azt befejezni. Cowley három szólóalbumot jelentetett meg munkássága során.

A későbbi elektronikus zenekarok közül a Pet Shop Boys és a New Order tagjaira bevallottan erős hatást Cowley stílusa, amely részben a Kraftwerk-től eredő hideg, szintetikus hangokat egyesíti ütemes funk-diszkós alapokkal, ezáltal a későbbi techno-ra és synthwave-re hasonlító, de azoknál jóval szervesebb (kevésbé ipari és gépies) hangzás keletkezik, részben, bizonyos dalokban pedig minimalistább zaj-poppal kísérletezik. [1]

Cowley több dalt is írt zenész barátainak, többek között Paul Parker és Frank Loverde részére. 2009-ben egy kiadatlan album került napvilágra, (Indoor Life) melyet még Jorge Socarras-szal rögzített Cowley 1976-ban. A kiadott album iránt nagy volt az érdeklődés.

Halála[szerkesztés]

1981-ben Sylvester világturnéja után rossz közérzetre panaszkodott. Orvosa ételmérgezést diagnosztizált, viszont ez az állapota nem javult, majd ismét elment orvoshoz, ahol megállapították azt, hogy HIV pozitív, és betegsége korai szakaszban van.[forrás?] Cowley 1982. november 12-én halt meg San Francisco-i otthonában 32 éves korában. Egy pár dalt is elkészített új albumára, azonban ezek már nem jelenhettek meg.[2][nincs a forrásban]

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

  • Menergy (1981)
  • Megatron Man (1981)
  • Mind Warp (1982)
  • Catholic (2009 - Felvétel készült 1976-1979 között)

Egyéb közreműködések[szerkesztés]

  • Paul Parker Right On Target című dalában (1982)
  • Frank Loverde Die Hard Lover című dalában (1982)
  • Sylvester Do Ya Wanna Funk című dalában (1982)
  • Paul Parker Tech-no-logical world című dalában (1982)


Források[szerkesztés]