Paszer (polgármester, III. Ramszesz)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Paszer ókori egyiptomi hivatalnok volt a XX. dinasztia idején; Théba polgármestere III. Ramszesz uralkodása alatt.

Paszer mindeddig kizárólag kápolnájának díszített építőköveiről ismert. Az épület maradványait III. Ramszesz halotti templomától, Medinet Habutól nyugatra találták meg; itt számos kápolna épült vályogtéglából, melyek belsejét díszített kőtáblákkal rakták ki. Ezek a kápolnák a legmagasabb rangú tisztségviselők számára készültek, akiket az a megtiszteltetés ért, hogy kápolnájuk a király halotti temploma mellett épülhet fel, nem sokkal később azonban lerombolták őket és köveiket más építkezésekhez használták fel. Paszer kápolnájának számos köve a nyugati erődített kapu kövezetéhez lett felhasználva, majd a kapu pusztulása után közeli sírokhoz használták fel őket.[1] Bár minden jelenet nem rekonstruálható teljes egészében, van közte, ami igen. Az I. fal Paszer hivatalnoki tevékenységének jeleneteit mutatja; itt számos címet visel, köztük „a város (Théba) polgármestere”, „Ámon ünnepségeinek vezetője” és „a város háznagya”.[2] Egy másik falon vallási jelenetek láthatóak, köztük Szokar ünnepe és a neszmet-bárka útja.[3] Paszer feleségét Titinek hívták.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Schott: Wall Scenes from the Mortuary Chapel of the Mayor Paser at Medinet Habu, pp. 1, 16–18
  2. Schott: Wall Scenes from the Mortuary Chapel of the Mayor Paser at Medinet Habu, p. 2
  3. Schott: Wall Scenes from the Mortuary Chapel of the Mayor Paser at Medinet Habu, pp. 8–12

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Paser (mayor under Ramses III) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Siegfried Schott: Wall Scenes from the Mortuary Chapel of the Mayor Paser at Medinet Habu, Studies in Ancient Oriental Civilization 30, Chicago 1957 online
  • K. A. Kitchen: Ramesside Inscriptions: Merenptah & the late Nineteenth Dynasty, Oxford, 1983, pp. 384–389 (copy of all inscriptions from the tomb chapel)