Passzív transzport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A passzív transzport folyamat, melynek során – a koncentrációgradiensnek megfelelvén, így a folyamat energiát nem igényel – egyes vegyületek gyorsabban, mások lassabban vagy egyáltalán nem haladnak át egy membránon. Az ozmózison kívül ide sorolható a diffúzió is.[1]

Ioncsatornákon keresztüli iontranszport[szerkesztés]

Ha az ioncsatorna nyitott, az ionok áthaladnak a membránon, az elektrokémiai gradiens irányába. A nyitás, zárás szabályozása lehet feszültségfüggő, mechanikusnyomás-függő, továbbá ligandfüggő, melynek során egy ligandum nyitja a csatornát. A transzport akkor lehet passzív, ha:

, ahol F a Faraday-állandó, z az ion elemitöltés-száma, V a membrán két oldala közti potenciálkülönbség, c1, illetve c2 az ion koncentrációja a membrán két oldalán, és R az egyetemes gázállandó.

A biológiában[szerkesztés]

A sejtmembránon keresztül is folyik passzív transzport, különböző membránfehérjék (jórészt glikoproteinek) által. Facilitált diffúzióra példa a glükóztranszport, melyre kilenc transzporter ismert, továbbá a klorid–bikarbonát-cseretranszporter.

Facilitált diffúzió[szerkesztés]

Facilitált diffúzió esetén a membránfehérjék konformációs változása teszi lehetővé az átjutást. A konformációváltozás reverzibilis, megtörténte általában az anyag koncentrációgradiensétől függ.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Transzportfolyamatok. (Hozzáférés: 2023. április 3.)

Források[szerkesztés]

  • A transzportfolyamatok, és a sejtek közötti kommunikáció (PDF). (Hozzáférés: 2023. április 3.)
  • Veronika, Ádám. Orvosi biokémia, Bánhegyi Gábor, Csermely Péter, Dux László, Fésüs László, Gallyas Ferenc, Kolev Kraszimir, Sasvári Mária, Machovich Raymund, Sümegi Balázs, Mandl József, Tretter László, Nagy László, Törőcsik Beáta, Negyedik, átdolgozott kiadás, Semmelweis Kiadó (2016). ISBN 978-963-331-400-5