Parászka Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Parászka Miklós
Életrajzi adatok
Született1953január 26. (71 éves)
Fogaras, Románia
HázastársaParászka-Ferencz Ágnes
GyermekeiParászka Boróka
Pályafutása
IskoláiMarosvásárhelyi Művészeti Egyetem
Aktív évek1978–
További díjakKádár Imre-díj (1994)

Parászka Miklós IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
SablonWikidataSegítség

Parászka Miklós (Fogaras, 1953. január 26. –) erdélyi magyar rendező, színházigazgató, egyetemi óraadó.

Életpályája[szerkesztés]

Szakmai tanulmányait 1974 és 1978 közt végezte a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, színész szakon. Ugyanebben az évben színésznek szerződött a Szatmárnémeti Északi Színház magyar tagozatához, a későbbi Harag György Társulathoz, amely 1993-ban az ő igazgatása alatt vette fel alapító vezetője nevét. A nyolcvanas évek második felétől kezdett rendezni. 1987-től a társulat művészeti vezetője, majd művészeti igazgatója, 2000-ig.

1990–1996 között a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem tanára. 1998-ban néhány szatmári, vásárhelyi színésszel és frissen végzett, lelkes fiatalokkal megalapította a Csíki Játékszínt, Csíkszereda városi színházát. 2000-ig párhuzamosan igazgatta a csíkszeredai és szatmárnémeti társulatot (ebben az időszakban a két színház testvérszínházként működött, társulataik is nagy átfedést mutattak), miközben a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának alkalmazott rendezője is. 2000-ben lemondott a szatmárnémeti igazgatásról (néhány évig még a színház főrendezője, majd alkalmazott rendezője), és a Csíki Játékszín mellett döntött (őt követte Fülöp Zoltán szatmári színész is).

Csíkban erős társulatot, jól működő bérletrendszert épített ki, igazgatása alatt a szintén alapítónak számító (az eleinte önálló, jól szervezett társulat nélkül működő játékszínben több szerepet is vállaló) vásárhelyi színészről, a 2001-ben elhunyt Hunyadi Lászlóról nevezték el a játékszín Stúdióját. Jelenleg[mikor?] a nagyváradi Szigligeti Társulat rendezője és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakának oktatója. 2018 januárjában bejelentette nyugdíjba vonulását a Csíki Játékszín igazgatói posztjáról.[1]

Nős, egy leánya (Parászka Boróka) és egy fia van.

Rendezései és szerepei[szerkesztés]

Rendezései[szerkesztés]

Szerepei[szerkesztés]

  • Arthur (Mrožek: TANGO. r: Kovács Ferenc, 1979)
  • Vojnyicev (Csehov: PLATONOV. r: Kovács Levente, 1989)

Díszlettervező[szerkesztés]

  • La Mancha lovagja (Csíkszereda, 2007)
  • Tudós nők (Nagyvárad, 2007)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nyugdíjba vonul a Csíki Játékszín igazgatója, Parászka Miklós. Maszol, 2018. január 28. (Hozzáférés: 2018. március 16.)

Források[szerkesztés]