Madridi vidámpark

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Parque de Atracciones de Madrid szócikkből átirányítva)
Parque de Atracciones de Madrid
Entrada Parque de Atracciones de Madrid.jpg
Információk
Ország  Spanyolország
Település Madrid
Cím Casa de Campo s/n, 28011 Madrid, Spanyolország
Megnyitás éve 1969
Attrakciók
  • 7 hullámvasút
Látogatók száma kb. 2,5 millió évente
Üzemeltető Parque Reunidos
RCDB Park az RCDB-ben
Elhelyezkedése
Parque de Atracciones de Madrid (Madrid)
Parque de Atracciones de Madrid
Parque de Atracciones de Madrid
Pozíció Madrid térképén
é. sz. 40° 24′ 46″, ny. h. 3° 45′ 03″Koordináták: é. sz. 40° 24′ 46″, ny. h. 3° 45′ 03″

A Parque de Atracciones de Madrid weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Parque de Atracciones de Madrid témájú médiaállományokat.
A vidámpark logója

A Parque de Atracciones de Madrid egy 1969 óta működő vidámpark, ami a Casa de Campo-ban, Madrid legnagyobb közparkjában található. Spanyolország 3. legrégebb óta működő vidámparkja, a Parque de Atracciones de Tibidabo (Barcelona) és a Parque de Atracciones Monte Igueldo (San Sebastián) mögött. A parkot a spanyol székhelyű Parque Reunidos működteti a Madridi önkormányzat engedélyével, megállapodásuk 2039-ig érvényes.

Története[szerkesztés]

A park bejárata

A park 1969-ben nyitotta meg először kapuit, az ismert spanyol politikus, Carlos Arias Navarro közreműködésével. A kezdeti látványosságai egy labirintus, egy csúszda, egy dodzsem, valamint az „Őskori völgy”, a „Polip” és a „Jet Star” nevű játékok voltak. A vidámpark az óta számos átalakításon ment keresztül, melyek során egyes játékokat bezártak, vagy lebontottak, helyére pedig új, modernebb szórakoztató eszközöket építettek.

1990-ben a park egy északnyugati szárnnyal bővült, benne a Condor, T.I.R, Flying chairs és a The Minimotos játékokkal, ezek mellett pedig a Katapult Ride-ot is ebben az évben mutatták be.

A legnagyobb átalakítást 1998-ban végezték, ami nagyjából 48 millió euróba került. A parkot öt fő része osztották fel, és mindegyik játékot ellátták egy névvel, ami annak a zónának a témájához illet, amiben az adott játék megtalálható volt. Szintén ezen felújítás keretein belül a vidámparkot számos új, színes dekorációs elemmel látták el, illetve megnőtt a különböző show műsörök száma, és már szuvenír boltok is nyitva állnak a látogatók előtt.

A belépőket illetően sokáig kétféle jegyet lehetett vásárolni, az egyik fajta egyszeri belépésre jogosította fel a látogatót, a másik, drágább árkategóriájú jegy emellett még magába foglalta azt is, hogy egy napon keresztül korlátlan számban volt használható vele a vidámpark összes játéka.

A vidámparknak 2008 óta nagyjából 350 alkalmazottja van, 39 játék található benne, és évente átlagosan nagyjából 2,5 millió ember látogatja.

Részei[szerkesztés]

A vidámpark térképe

A vidámparknak jelenleg négy nagyobb része van, mivel a korábbi ötödik részt, az úgynevezett Gran Avenida-t 2012-ben az első részhez csatolták.

Az első terület a „Quiet Zone” (csendes zóna) nevet kapta, itt találhatók például a The Jungle, Fantasy és a Star Flyer nevű játékok. Emellett pedig ezen a részen vannak még céllövöldék, trambulinok, valamint számos étterem, bolt, és két színpad, amiken egész évben különböző előadások és koncertek láthatók.

A második terület az úgynevezett „Machinisim Zone”, amiben többnyire hullámvasutak szórakoztatják a bátrabb látogatókat.

A harmadik terület a „Nature Zone” („zöld” zóna) névre hallgat, ez a park legzöldebb területe, itt található a vidámpark két vizes játéka is, valamint egy 4D-s mozi.

A negyedik terület pedig a „The Nickelodeon Zone” (a Nickelodeon zóna) nevet kapta.

Játékok és egyéb szolgáltatások[szerkesztés]

Hullámvasút

A vidámparkban található játékokat négy fő kategóriába sorolták be.

Az első „Extreme” (extrém) kategória játékai: Tifón, Abismo, La Lanzadera, Vértigo, Tarántula, Tornado, Star Flyer, Top Spin és a La Máquina.

A második „Exciting” (izgalmas) kategória játékai: Telesaurio, Aserradero, Los Fiordos, Los Rápidos, Simulador Virtual, Rotor és a Sillas Voladoras.

A harmadik „Family” (családi) kategória játékai: Vagones Locos, Tiovivo, Cine 4D, Zeppelin, Fantasía, La Jungla, Cueva de las Tarántulas, és a TNT Tren de la Mina.

A negyedik „Nickelodeonland” kategória játékai: Magneto de Jimmy Nuetron. La Aventura de Dora, Al Bosque con Diego, Juegos de Agua, Cazameduzas de Patricio, Los Globos Locos, Chcoes de Choque deRugrats, Saltarín, Padrionos Voladeros, és a Nickelodeon Express.

A játékok mellett a következő szolgáltatásokat biztosítja még a vidámpark: Baby Car bérlése kisgyermekek számára; elsősegély pontok; pelenkázók; baba-mama szoba; csomagmegőrző a bejáratoknál; információs pontok

Megközelítés[szerkesztés]

Mivel a park Madrid központjában található, könnyen megközelíthető autóval, tömegközeledéssel (a 10-es számú metró vonalán található), de akár gyalogosan is.

Nyitvatartás[szerkesztés]

Hétvégenként mindig látogatható, viszont hétköznapokon változik a nyitva tartás.

Jegyvásárlás[szerkesztés]

Jegyvásárlásra a helyszínen illetve interneten is van lehetőség. Internetes vásárlás esetén lényegesen olcsóbban lehet hozzájutni a belépőhöz, viszont ebben az esetben azt minimum hét nappal a tervezett látogatás előtt kell megvásárolni. Továbbá különböző szezonális bérletek váltására is biztosítanak lehetőséget.

Külső hivatkozások[szerkesztés]