Parfé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Amerikai parfék Oszakában

A parfé vagy parfait tejszínhabbal dúsított, formában fagyasztott fagylaltféle, fagylaltszerű hideg édesség. Abban különbözik a formában készített fagylaltoktól, hogy parfé készítésekor a különböző ízesítésű fagylaltokat velük azonos ízű tejszínkrémmel keverjük össze. De készíthetünk finom parfét fagylalt nélkül, tiszta tejszínkrémből is. Ezután éppen úgy járunk el, mint a formában készített fagylaltokkal: elkészítve tálra borítjuk, díszítjük, majd felszeleteljük.

Az elegáns parfait általában valamilyen tejes krémből készül (akár gyümölcsös, akár más ízesítéssel), az állagát pedig habbá vert tejszínnel és tojásfehérjével teszik könnyebbé. A parfét formában fagyasztják (a legjobb hatás elérése érdekében legalább egy éjszakán keresztül), ebből borítják ki a tányérra.

Bár a parfait könnyű édességnek tűnik, összességében hizlalóbb, mint a hagyományos fagylaltfélék, hiszen 60%-a tejszín, vagyis magas a zsírtartalma. Gyorsan elkészíthető, könnyű és finom édesség, ezért akár vasárnapi ebéd harmadik fogásaként is fogyaszthatjuk.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Receptek a Wikikönyvekben