Parc metróállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Parc (metróállomás) szócikkből átirányítva)
Parc/Park

Az állomás belseje
Az állomás belseje
Cím
OrszágBelgium
HelyBrüsszel,
NévadóBrussels Park (közpark)
Építési adatok
Megnyitás1969. december 17.
Felhasználási terület
TulajdonosSTIB
Peronnal rendelkező vágányok száma2
Része ennekbrüsszeli metró
Szomszédos állomások
  • Kunst-Wet/Arts-Loi (Stockel, kelet, 1-es metró)
  • Brussels Central (Brussels-West, nyugat, 1-es metró)
  • Brussels Central (Erasmus, 5-ös metró)
  • Kunst-Wet/Arts-Loi (Herrmann-Debroux, 5-ös metró)
Időzóna
Vasútvonalak
Szolgáltatások
Vonatok
Elhelyezkedése
Parc/Park (Brüsszel)
Parc/Park
Parc/Park
Pozíció Brüsszel térképén
é. sz. 50° 50′ 48″, k. h. 4° 21′ 45″Koordináták: é. sz. 50° 50′ 48″, k. h. 4° 21′ 45″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Parc/Park témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Parc (franciául) vagy Park (holland) az 1-es és 5-ös metrók állomása a Parc de Bruxelles alatt, Brüsszel belvárosában a rue Royale és a rue de la Loi sarkán található.

Az állomás 1969. szeptember 17-én nyílt meg föld alatti villamosvonal, úgynevezett premetró állomásaként. 1976. szeptember 20-án nyitották meg, mint teljes értékű metró állomását az 1A és 1B metrók vonalán.

Az állomás története[szerkesztés]

Az állomás egyetlen bejárata

Amikor az állomás épült, tervben volt egy csatlakozó vonal építése a rue Royale alatt. Ahhoz, hogy ezt lehetővé tegyék, sokkal nagyobb föld alatti teret ástak ki, mint ami egy egyszerű állomáshoz szükséges lett volna. A rue Royale alatt futó vonal terve hamar el lett vetve, ezért az ahhoz kiásott területen most a STIB metró- és villamos-diszpécserközpontja található.

A brüsszeli metró első megépített szakasza a Park és az Arts-Loi állomások között volt. Kísérletként alagútfúró pajzs segítségével építették meg, viszont a brüsszeli metró legtöbb része nyílt feltárásos építéssel készült.

Jellemzői[szerkesztés]

A Park állomás biztosít helyet a STIB metró- és villamos-diszpécserközpontjának. 2009. március 16-án a STIB átköltöztette a székhelyét az avenue de la Toison d’Or-ról a Rue Royale-ra. A Royal Atriumnak nevezett új épület az metróállomás közelében helyezkedik el.

Átszállási lehetőségek[szerkesztés]

1 (Gare de l’Ouest – Stockel)
5 (Érasme – Herrmann-Debroux)
Állomás Átszállási lehetőségek Fontosabb létesítmények
Parc/Park 92 93 - 29 63 65 66 - N04 N05 Parc de Bruxelles, Miniszterelnöki Hivatal, belga parlament, Királyi Parkszínház, Hôtel de Ligne, Hôtel Errera, Royal Atrium (STIB-székhely)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Parc (métro de Bruxelles) című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Park metro station című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]