Erdei szemeslepke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Pararge aegeria szócikkből átirányítva)
Erdei szemeslepke
Pararge aegeria tircis
Pararge aegeria tircis
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Alrend: Valódi lepkék (Glossata)
Alrendág: Heteroneura
Öregcsalád: Pillangószerűek (Papilionoidea)
Család: Tarkalepkefélék (Nymphalidae)
Alcsalád: Satyrinae
Nemzetség: Elymniini
Alnemzetség: Parargina
Nem: Pararge
Faj: P. aegeria
Tudományos név
Pararge aegeria
(Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Erdei szemeslepke témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Erdei szemeslepke témájú médiaállományokat és Erdei szemeslepke témájú kategóriát.

Az erdei szemeslepke (Pararge aegeria) a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába tartozó, nappali életmódú, sötétbarna alapszínű lepkefaj. Európában erdős élőhelyeken, tisztásokon széles körben elterjedt, Magyarországon is előfordul.

Jellemzői[szerkesztés]

Két igen eltérő kinézetű földrajzi változata van, ezeket külön alfajoknak szokás tekinteni. Az Észak- és Kelet-Európában elterjedt P. a. tircis szárnyfelszíne sötétbarna, halványsárga vagy krémszínű foltokkal díszítve, fehér közepű, sárga gyűrűjű, de feketék vagy sötétszürke színű szemfoltokkal. Az elülső szárnyon egyetlen szemfolt, a márványmintás hátulsó szárnyon több (3-4) szemfolt található. Az Anglia–Észak-Olaszország vonaltól délre gyakoribb P. a. aegeria példányain a sárgát a narancssárga váltja fel, a szemfoltok pedig inkább vörösesbarnák. A két alfaj lépcsőzetesen alakul át egymásba. Az erdei szemeslepke előfordul Észak-Afrikában és Madeira szigetén is. A molekuláris genetikai vizsgálatok[1] eredményei szerint az afrikai és madeirai populációk közeli rokonságban állnak, és eltérnek mindkét európai alfajtól; ez arra utal, hogy Madeirát Afrikából érték el a lepkék, és hogy az afrikai populációk hosszú ideje el vannak szigetelve az európai erdei szemeslepkéktől. A déli változat hasonlít a vörös szemeslepkére (Pararge megera)

A nőstények foltjai általában világosabbak, jobban kivehetőek. A szárnyak fesztávolsága 4-4,5 cm, bár a hímek általában valamivel kisebbek. A hímek erősen territoriálisak, közvetlen területüket megvédik a betolakodó hímektől, de más fajoktól is. A csata után a győztes visszatér kedvenc helyére, ami leggyakrabban egy napsütötte folt egy levélen vagy a talajon. Más hímek nagyobb területet védelmeznek.

A hátsó szárnyon a hímeknél 3 vagy 4 szemfolt lehet, a negyedik csak repülés közben látható. Úgy tűnik, hogy a négyfoltos változat gyakrabban választja a nagyobb területen keresgélő párválasztási stratégiát. Ez egybevág a szemfoltok azzal a valószínűsített funkciójával, hogy a ragadozókat (pl. madarak) a szárny szélének megcélzására csábítja (aminek sérülése csak kismértékben érinti a lepkét) a test központi része helyett. Másrészről az élőhely is befolyásolhatja a párkereső stratégiát: a tűlevelű erdőkben gyakoribb az egy helyben őrködés, míg a réteken inkább a nagyobb területre kiterjedő párkeresés a jellemző.[2]

Szaporodás[szerkesztés]

A zöld színű hernyó kb. 2,5 cm-es hosszúságig nő meg, különböző fűféléket fogyaszt. A báb zöld vagy sötétbarna. A faj egyedülálló képessége, hogy két elkülönült fejlődési fokozatában (báb és félig kifejlett lárva) egyaránt képes áttelelni. Emiatt az év során többször is kirepülnek imágóik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Weingarter, Wahlberg & Nylin (2006):Speciation in Pararge (Satyrinae: Nymphalidae) butterflies - North Africa is the source of ancestral populations of all Pararge species. Systematic Entomology 31: 621-632.
  2. Stevens, Martin (2005): The role of eyespots as anti-predator mechanisms, principally demonstrated in the Lepidoptera. Biol. Rev. 80(4): 573–588. doi:10.1017/S1464793105006810 (HTML abstract)

Források[szerkesztés]

  • Paul Sterry, Andrew Mackay: Lepkék – Északnyugat- és Közép-Európa lepkéinek képes határozókönyve. Ford. Ács Eszter. Budapest: Panomex Kft. 2005. = Határozó Zsebkönyvek, ISBN 963 9491 357  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Speckled Wood című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]