Parancsnok-szigeteki csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Parancsnok-szigeteki csata
A USS Salt Lake City Dutch Harborban, három nappal a parancsnok-szigeteki csata után
A USS Salt Lake City Dutch Harborban, három nappal a parancsnok-szigeteki csata után

KonfliktusMásodik világháború, Csendes-óceán
Időpont1943. március 27.
Helyszín160 km-re délre a Parancsnok-szigetektől
EredményAmerikai stratégiai győzelem
Szemben álló felek

Amerikai Egyesült Államok

Japán Birodalom
Parancsnokok
Charles McMorris
Hoszogaja Bosiró
Szemben álló erők
2 cirkáló, 4 romboló4 cirkáló, 4 romboló
Veszteségek
1 cirkáló és 1 romboló megrongálódott1 cirkáló megrongálódott
Térkép
Parancsnok-szigeteki csata (Oroszország)
Parancsnok-szigeteki csata
Parancsnok-szigeteki csata
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 53° 05′ 55″, k. h. 168° 12′ 46″Koordináták: é. sz. 53° 05′ 55″, k. h. 168° 12′ 46″
A Wikimédia Commons tartalmaz Parancsnok-szigeteki csata témájú médiaállományokat.

A Parancsnok-szigeteki csata a második világháború csendes-óceáni hadszínterén zajlott, a Parancsnok-szigetek közelében, 1943. március 27-én. Ez volt az egyetlen kizárólag hadihajók által (légi és tengeralattjáró-támogatás nélkül) vívott ütközet ebben a térségben, és a történelem utolsó tüzérségi párbaja a tengeren.

Előzmények[szerkesztés]

1942 júniusának elején japán csapatok szállták meg az alaszkai Aleut-szigetek két kisebb tagját: Attut és Kiskát. A rossz körülmények és a szervezés hiányosságai miatt az amerikai ellentámadás több mint egy évig húzódó küzdelemmé vált, melynek egyik fontos mozzanata volt az 1943 márciusában zajlott tengeri ütközet, melyben az USA Haditengerészetének egyik flottája egy japán utánpótlást szállító hajókonvojt támadott meg.

Csata[szerkesztés]

A négy rombolóból, egy könnyű- és egy nehézcirkálóból álló amerikai egységet Charles McMorris ellentengernagy vezette. A japán konvojt, amelynek összetételéről az amerikaiaknak azonban nem voltak pontos adataik, Hoszogaja Bosiro altengernagy irányítása alatt két könnyű- és két nehézcirkáló, valamint négy romboló védte.

A csatát kizárólag a hadihajók vívták: se repülőgépek, se tengeralattjárók nem támogatták egyik felet sem, mivel a szigetek messze vannak a szárazföldtől.

A tűzharcban egy japán egy cirkáló, illetve egy amerikai cirkáló és egy romboló sérült meg, így az egyébként is nagyobb tűzerejű japánok eldönthették volna a csatát. Hoszogaja azonban nem vette észre, hogy a USS Salt Lake City igen jelentős sérüléseket szenvedett, és a légierő esetleges közbeavatkozásától tartva visszavonult.

Következmények[szerkesztés]

Taktikai vereségükkel a japánok elvesztették felszíni kapcsolatukat az Attun lévő csapataikkal, utánpótlásukat kizárólag tengeralattjárókkal tudták folytatni.

Hoszogaja a csata után nyugállományba vonult.