Paramahansza Jógánanda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Paramahansza Jogananda szócikkből átirányítva)
Paramahansza Jógánanda
Paramahansa Yogananda Standard Pose.jpg
Született
Mukunda Lal Ghosh
1893. január 5.
Gorakhpur, India
Elhunyt
1952. március 7. (59 évesen)
Los Angeles, USA
Állampolgársága Brit-India
Foglalkozása jógi, guru, író, előadó
Iskolái
  • University of Calcutta
  • Scottish Church College
  • Senate of Serampore College
Sírhely Forest Lawn Memorial Park

aláírása
aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Paramahansza Jógánanda témájú médiaállományokat.

Paramahansza Jogananda, (hindi nyelven: परमहंस योगानन्द, nyugati átírással: Paramahansa Yogananda) születési nevén Mukunda Lal Ghosh (Gorakhpur, 1893. január 5.Los Angeles, 1952. március 7.) indiai származású jógi és guru volt. Az első olyan indiai jógamester, aki azt a küldetést kapta gurujától, hogy a nyugati világban tanítson és éljen. A Krija-jóga tudományát ismertette.

Neve - amelyet mesterétől kapott - paramahansza egy szanszkrit vallási-teológiai cím, amit magas rangú hindu spirituális tanítóknak adományoznak.

1918-ban egy maharadzsa nagylelkűségének köszönhetően az indiai Ráncsíban jóga-meditáció képzést is biztosító középiskolát hozott létre (Jogoda Szatszanga néven). 1920-ban az Egyesült Államokba ment, hogy részt vegyen a vallási szabadelvűek nemzetközi kongresszusán. Mintegy három évtizeden át számtalan előadást tartott Amerikában, nagy érdeklődéssel kísérve. 1925-ben létrehozta az Önmegvalósítás Közösségének (Self Realization Fellowship) nemzetközi központját Los Angelesben, majd később a kaliforniai Encinitasban jógaintézetet létesített.

Önéletrajzi könyvében (Autobiography of a Yogi) - amely jelentősen hozzájárult a jóga nyugati elterjedéséhez - születésétől kezdve 1945-ig felöleli a saját életét, több szent emberrel történő találkozását írja le, továbbá a fejlett mesterek természetfeletti képességeiről is ír (sziddhik).

Művei[szerkesztés]

  • Egy jógi önéletrajza (ISBN 9789639841239, Filosz Kiadó)
  • Suttogás a Végtelenből
  • Isteni Románc és Vallás Tudománya

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Paramahansza Jogananda: Egy jógi önéletrajza