Paramahansza Jógánanda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Paramahansza Jogananda szócikkből átirányítva)
Paramahansza Jógánanda
Paramahansa Yogananda Standard Pose.jpg
Született
Mukunda Lal Ghosh
1893. január 5.
Gorakhpur, India
Elhunyt
1952. március 7. (59 évesen)
Los Angeles, USA
Állampolgársága Brit-India
Foglalkozása jógi, guru, író, előadó
Iskolái
  • University of Calcutta
  • Scottish Church College
  • Senate of Serampore College
Sírhely Forest Lawn Memorial Park

aláírása
aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Paramahansza Jógánanda témájú médiaállományokat.

Paramahansza Jogananda, (hindi nyelven: परमहंस योगानन्द, nyugati átírással: Paramahansa Yogananda) születési nevén Mukunda Lal Ghosh (Gorakhpur, 1893. január 5.Los Angeles, 1952. március 7.) indiai származású jógi és guru volt. Az első olyan indiai jógamester, aki azt a küldetést kapta gurujától, hogy a nyugati világban tanítson és éljen. A Krija-jóga tudományát ismertette.

Neve - amelyet mesterétől kapott - paramahansza egy szanszkrit vallási-teológiai cím, amit magas rangú hindu spirituális tanítóknak adományoznak.

1918-ban egy maharadzsa nagylelkűségének köszönhetően az indiai Ráncsíban jóga-meditációképzést is biztosító középiskolát hozott létre (Jogoda Szatszanga néven). 1920-ban az Egyesült Államokba ment, hogy részt vegyen a vallási szabadelvűek nemzetközi kongresszusán. Mintegy három évtizeden át számtalan előadást tartott Amerikában, nagy érdeklődéssel kísérve. 1925-ben létrehozta az Önmegvalósítás Közösségének nemzetközi központját Los Angelesben, majd később a kaliforniai Encinitasban jógaintézetet létesített.

Önéletrajzi könyvében (Autobiography of a Yogi) - amely jelentősen hozzájárult a jóga nyugati elterjedéséhez - több szent emberrel történő találkozását írta le, továbbá a fejlett mesterek természetfeletti képességeiről is írt (sziddhik).

Művei[szerkesztés]

  • Egy jógi önéletrajza (ISBN 9789639841239, Filosz Kiadó)
  • Suttogás a Végtelenből
  • Isteni Románc és Vallás Tudománya

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Paramahansza Jogananda: Egy jógi önéletrajza