Paradoxides

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paradoxides
Evolúciós időszak: Középső kambrium
Paradoxides davidis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Háromkaréjú ősrákok (Trilobita)
Rend: Redlichiida
Alrend: Redlichiina
Öregcsalád: Paradoxidoidea
Család: Paradoxididae
Nem: Paradoxides
Brongniart, 1822
Típusfaj
Paradoxides paradoxissimus
(Wahlenberg, 1821)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Paradoxides témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Paradoxides témájú kategóriát.

Paradoxides gracilis

A Paradoxides a háromkaréjú ősrákok (Trilobita) osztályának a Redlichiida rendjéhez, ezen belül a Paradoxididae családjához tartozó nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

Nevét arról a tulajdonságáról kapta, ami a felfedezés korában paradoxonnak számított: a Brit-szigeteken és Észak-Amerika keleti partvidékén is megtalálták. Ugyanakkor édesvízi fajnak gondolták és a lemeztektonika kora előtt elképzelni sem tudták, hogyan került az Atlanti-óceán két szélére.

A Paradoxides-fajok a középső kambrium korszak nagyobb testű trilobitái voltak. Körülbelül 540 millió évvel éltek ezelőtt. Az egész Földön megtalálhatóak a maradványaik.

A nem fajai 14 centiméter hosszúak voltak. Fejük félkör alakú volt, pofájukon hosszú, keskeny és görbített tüske ült. Szemük eléggé nagy volt. Hosszú szivókájuk 20 szelvényből állt; a szivóka oldalán hosszúkás, görbe tüskék voltak. A potroh végi védőlemez kicsi volt, ezen 1 - 2 pár hosszú tüske helyezkedett el.

A Paradoxides-fajok a középső kambrium jellegzetes állatvilágát alkották. Maradványaikat az Avalonian-kőzetegben találják meg; ez a réteg a paleozoikumban keletkezett. Az Avalonian-kőzet Észak-Amerika keleti partján és Európában található meg.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi fajok tartoznak:

Források[szerkesztés]

  • [1]
  • Benes, Josef. Prehistoric Animals and Plants. Pg. 54. Prague: Artia, 1979
  • Wikifajok
  • Brongniart A. 1822: Histoire Naturelle des Crustaces Fosilles. Les Trilobites. Paris

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Paradoxides című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.