Paracryphiaceae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Paracryphiales szócikkből átirányítva)
Paracryphiaceae
Quintinia sieberi
Quintinia sieberi
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asterids
Csoport: Euasterids II
Rend: Paracryphiales
Takht. ex Reveal
Család: Paracryphiaceae
Airy Shaw
Nemzetségek
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Paracryphiaceae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Paracryphiaceae témájú kategóriát.

A Paracryphiaceae a valódi kétszikűek egy növénycsaládja, melyet Ausztráliában, Délkelet-Ázsiában és Új-Kaledóniában élő cserjék és fák alkotnak.

Az APG II-rendszerben a család két nemzetségből állt: a monotipikus Paracryphia Új-Kaledóniában endemikus, a 25 faj alkotta Quintinia a Fülöp-szigeteken, Új-Guineában, Ausztrália keleti partvidékén, Új-Zélandon és Új-Kaledóniában lelhető fel. Az APG II az euasterids II (campanulids) klád rendbe nem sorolt családjaként helyezte el.[1]

Az újabb kutatások kimutatták a Sphenostemon és a Paracryphia közötti kapcsolatot, így az Angiosperm Phylogeny Website ezt a nemzetséget is a Paracryphiaceae családba sorolja. Az APG III-rendszer a családot rend szinten említi, Paracryphiales néven.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Angiosperm Phylogeny Group (2003). „An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG II”. Botanical Journal of the Linnean Society 141, 399–436. o.  
  2. http://www.mobot.org/MOBOT/Research/APweb/orders/asteralesweb.htm#Paracryphiaceae

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Paracryphiaceae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.