Papp Elek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Papp Elek
Született1965. augusztus 20. (58 éves)
Nagykőrös
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásamérnök, tanár, optikus mester, diplomás optometrista és kontaktológus. fotóművész
A Wikimédia Commons tartalmaz Papp Elek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Papp Elek (Nagykőrös, 1965. augusztus 20.) mérnök, tanár, optikus mester, diplomás optometrista és kontaktológus. fotóművész. A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) pillanatnyilag legnagyobb elismerését a Diamond2-t, vagyis a Gyémánt Díj legmagasabbikát is megkapta. Ő az egyetlen magyar fotóművész, akinek a neve a világranglista legjobbjai közt az első helyen olvasható.

Élete[szerkesztés]

Cegléden él, hétéves korában egy szovjet Zorkij fényképezőgéppel kezdett el fotózni. 1986-ban diplomázott a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolan mérnökként, majd 1989-ben műszaki tanárként és 1995-ben diplomás optometrista lett. A középiskola után édesapja nyomdokait követve választotta a műszaki pályát, de a családi hivatás, azaz az optikusmesterség is érdekelte. 2000-ben egy idős úr megromlott látásának feljavításán munkálkodott éppen, aki, az általa készített szemüvegben látta meg a képeit, Tóth István volt, a híres művész, akit 1980-ban New Yorkban az Évszázad Kiváló Fotóművészének választottak. Ő lett a mestere, és mentora.

Tanácsára 2002 óta indul képeivel hazai és nemzetközi kiállításokon. A klasszikus fotóművészet szigorú törvényei alapján alkot, mesterét követve.

Alkotásaira jellemző az emberközpontúság, amely a tájképein, vagy tárgyat ábrázoló képein is megjelenik.

,,Papp Elek alkotásaiban nem lehet nem észrevenni az emberszeretetet. "Szem a szívnek tanácsa és fordítva: szív a szemnek tanácsa. Bizonyára tudják hogy a szemből származik a személy szó. Ez a két adat, pontosan rámutat Papp Elek karakterére, és az itteni tárlat lényegének a legfontosabb mondanivalójára, a személy szeretetre, a humanizmusra, az emberszeretetre."

A fotókon a természet emberei jelennek meg lenyűgöző hangulatot és mély érzelmeket tükrözve,,

– dr. Koltói Ádám.

Az Amerikai Fotográfusok Szövetségének tagja. Négy egymást követő évben, a - 2012-től 2015-ig - nemzetközi versenyeken hatszor lett világelső a világ ranglistáján. 65 országban szerepelt és több mint 1300 díjat nyert. Hazánkban több mint száz díjat kapott. 2017. Augusztus 25-én az Amerikai Fotográfusok Szövetségétől Az év fotója, papírképek zsűrizésében öt díjat kapott.

Szakmai sikereit mentora szavait is belefoglalva, így értékeli:

Mesterem, Tóth István így írt rólam: „Boldog vagyok, hogy vállalta stílusom továbbéltetését. Ugyanakkor örülök annak, hogy megélhettem remek nemzetközi sikereit. Állítom, hogy ma egyetlen fotóművészünk, aki felsőfokon képviseli a magyar fotóművészetet nemzetközi tárlatokon, kiállításokon.”

Mind a 176 díj fontos számomra, amit eddig 25 országban kaptam, mert ez visszaigazolás a munkámra, de természetesen vannak különösen kedvesek: A közép-magyarországi régió Príma díja képzőművészetet kategóriában. A TIT Év Fotósa 2004 és 2007. Ausztráliában a 14th Vigex Salon legjobb színes képért kapott Vigex Medal. Párizsban a Salon Daguerre-n FIAP Gold Medal a „Művészek” című sorozatomért. Buenos Airesben FCBA Mejor Retrato a legjobb portréért. Szingapúrban a szalon legjobb képéért Dr. Gibson Hill Memorial Gold Medal. A Francia Fotóművészek Szövetségének Trófeája a 5. Salon Mondialon. A 113. és a 114. Toronto International Salon of Photography-n is kaptam 1-1 FIAP Gold Medalt. Elismerésnek számít az is, hogy meghívtak Brazíliába a legnagyobb fotókiállításra a Foto Arte 2007-re, ahol önálló kiállítással mutatkozhattam be. Ez az anyag ezután Brazília több államában bemutatásra kerül. Képeimet több gyűjtemény is őrzi, például Nemzetközi Fotográfiai Múzeum Spanyolországban, „San Marino Immagine” Museum.

– Papp Elek

Dijai Magyarországon[szerkesztés]

  • 2009-ben a HUNGART Alkotói Ösztöndíjasa, és
  • 2007-ben Közép-Magyarország Regionális Príma Díjasa.
  • A Magyar Fotóművészek Világszövetsége háromszor (2009, 2011 és 2013) “Az Év Fotóművésze” címmel tüntette ki, amivel kiérdemelte az “Örökös Fotóművész “címet is.
  • A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége ötször (2005, 2006, 2007, 2011 és 2015-ben) “Az Év Fotográfusa”címet adományozta neki, ezért kiérdemelte a “ MAFOSZ Örökös Fotóművésze” címet is.

Tagságok[szerkesztés]

  • 2000 Ceglédi Fotóklub
  • 2001 Ceglédi Alkotók Egyesülete
  • 2002 Magyar Fotóművészek Világszövetsége
  • 2006 Amerikai Fotográfusok Szövetsége (Photographic Society of America)
  • 2006 Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE)
  • 2007 Magyar Fotóművészek Szövetsége
  • 2008 Associate Wilmington International Exhibition of Photography (AWIEP)
  • 2008 Artiste Fédération Internationale de l'Art Photographique (AFIAP)

Források[szerkesztés]