Pap örmény király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pap
Örményország királya
Uralkodási ideje
370 374
ElődjeII. Arszakész,
Merujan Ardzruni kormányzó
UtódjaVarazdat
UralkodóházArsacid dynasty of Armenia
Született353
Elhunyt374 (20-21 évesen)
ÉdesapjaII. Arszakész
ÉdesanyjaPharantzem
Testvére(i)
  • Anob of Armenia
  • Trdat Arshakuni
HázastársaZarmandukht
Gyermekei
  • Vologases of Armenia
  • III. Arszakész
A Wikimédia Commons tartalmaz Pap témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Pap vagy Páp (353 körül – 374) Örményország királya volt 370 és 374 között, II. Arszakész király fia és utódja. A király a külső, római és perzsa fenyegetettség, illetve a belső viszálykodások dacára egyesítette az örmény hercegségeket. Az egyház politikai és gazdasági befolyásának csökkentése mellett 90 ezer fős állandó hadsereget szervezett, s Örményország elindult az erős állammá váláshoz vezető úton. Pap emellett új városokat építtetett, sokat megerősíttetett, és erődöket hozott létre egész Örményországban. Intézkedései elősegítették a kereskedelem fejlődését.

Szahak Partev 372. évi halála után megakadályozta, hogy I. Szahak katholikosz részt vegyen a caesareai zsinaton, ezzel elősegítette a független örmény egyház létrejöttét. Pap halálát legjobb barátja által elkövetett politikai merénylet okozta, amelynek hátterében az örmény függetlenségi törekvéseket rossz szemmel néző Róma és a Bizánci Birodalom állt.

Habár uralma rövid volt, történelmi öröksége és emlékezete máig él az örmények között. Halála után a trónon unokaöccse, Varazdat követte.

Források[szerkesztés]


  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap