Pantoprazol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pantoprazole Enantiomers Strutural Formulae.png
Pantoprazol
IUPAC-név
(RS)-6-(difluormetoxi)-2-[(3,4-dimetoxipiridin-2-il)metilszulfinil]-1H-benz[d]imidazol
Kémiai azonosítók
CAS-szám 102625-70-7
PubChem 4679
ChemSpider 4517
DrugBank APRD00073
ATC kód A02BC02
SMILES
COc1c(OC)ccnc1CS(=O)c1nc2ccc(OC(F)F)cc2[nH]1
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C16H15F2N3O4S
Moláris tömeg 383,371 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biológiai
felezési idő
1 óra
Kiválasztás Vese
Terápiás előírások
Licenc adat Pantoprazole (USA)
Jogi státusz receptköteles
Terhességi kategória B (US)
B3 (AU)
Alkalmazás orális és intravénás

A pantoprazol egy szubsztituált benzimidazol származék, amely specifikusan a parietális sejtekben a protonpumpára hatva gátolja a gyomorsav-elválasztást.

Hatása[szerkesztés]

A parietális sejtek savas csatornájában a pantoprazol átalakul aktív formájává, ahol gátolja a H+/K+-ATP-áz enzimet, azaz a gyomor sósavtermelésének utolsó szakaszát. A gátlás dózisfüggő és mind a bazális, mind a stimulált savszekrécióra kihat. A legtöbb beteg kezelése során 2 héten belül megszűnnek a tünetek. Más protonpumpa-gátlókhoz és a H2-receptor blokkolókhoz hasonlóan a pantoprazol csökkenti a gyomor savasságát, melynek következtében fokozódik a gasztrin-elválasztás, ami arányos a savasság csökkenésével. A gasztrin-termelés fokozódása reverzíbilis. Mivel a pantoprazol a sejtek receptorszintjétől disztálisan kötődik az enzimhez, a hatóanyag más anyagokkal (acetilkolin, hisztamin, gasztrin) történő stimulációtól függetlenül képes gátolni a sósav elválasztást. A hatás szájon át történő és iv. alkalmazás esetén azonos. Pantoprazol hatására az éhgyomri gasztrinszint emelkedik. Rövid távú kezelés során általában nem haladja meg a normál érték felső határát. Hosszantartó kezelés során a gasztrinszintek a legtöbb esetben a kétszeresükre növekednek.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pantoprazole című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.