Pantolambda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pantolambda
Evolúciós időszak: Paleocén 63–57 Ma
Rajz az állatról, 1920 körül
Rajz az állatról, 1920 körül
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Rend: Cimolesta
Alrend: Pantodonta
Család: Pantolambdidae
Nem: Pantolambda
Cope, 1882
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pantolambda témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pantolambda témájú kategóriát.

A Pantolambda az emlősök (Mammalia) osztályának fosszilis Cimolesta rendjébe, ezen belül a Pantolambdidae családjába tartozó nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Pantolambda bathmodon mellső és hátsó lábfejeinek a másolatai, a berlini Museum für Naturkunde

A Pantolambda a paleocén kori pantodonták egyike, amely Ázsia és Észak-Amerika területein élt, mintegy 63-57 millió évvel ezelőtt. Ennek a korai emlősnek kissé macskaszerű teste, nagy feje és hosszú farka volt. Lábain öt ujj volt, amelyek tompa, körmökben végződtek. Ezek a körmök sem a patához, sem a karmokhoz nem hasonlítottak. A Pantolambda a talpán járt. A láb ízületei hasonlítottak a mai patás állatokéhoz, azonban nem voltak annyira hajlékonyak. Fogazata hasonló a mai növényevő állatokéhoz, például a szarvasmarháéhoz és szarvaséhoz, azonban az alul koronázottság (corona dentis) arra hagy következtetni, hogy a Pantolambda mindenevő is lehetett.[1] Tápláléka főleg hajtások, levelek, gombák és gyümölcsök lehettek, amelyek mellé rovarokat, férgeket és döghúst fogyasztott.

A dinoszauruszok mellett élő, kréta időszaki emlősök, kis rovarevők voltak. A Pantolambda azon emlősök közé tartozik, amelyek a dinoszauruszok kihalása után, elkezdtek nagytestűvé fejlődni. Ez az állat és rokonai új ökológiai fülkéket kezdtek betölteni. A juh méretű Pantolambda a paleocén korban nagytestűnek számított. Később a Pantolambdából és rokonaiból fejlődtek ki a még nagyobb Barylambda- és Coryphodon-fajok. Aztán ezek lettek az első valódi óriás emlősök; ők utat nyitva az emlős-gigantizmusnak. Utánuk egyéb óriás emlősök is megjelentek, például: az orrszarvúfélék, a tapírfélék, a vízilófélék, az óriáslajhár-félék, az elefántfélék stb.[2]

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 3 faj tartozott:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Amblypoda, November 1884
  2. Halstead, L.B., The Evolution of the Mammals, Peter Lowe, 1978.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pantolambda című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.