Pannon Airlines

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Pannon Airlines egy 1999-ben alapított és 2002-ben megszűnt magyar charter légitársaság volt.

Története[szerkesztés]

A cég a HTC Utazásszervező és a Jorgos Travel utazási irodák utasait vitte főleg görög, török és spanyol állomásokra orosz személyzettel, valamint egyetlen repülőgépükkel, egy Tu–154-essel (HA-LCX).

Tervben volt egy B737-es, de ez nem valósult meg. A Malév akkori Charter Services versenytársa kívánt lenni, ezzel csökkentve a nemzeti légitársaság monopol szerepét a magyarországi charter piacon.[1] Négy hónap alatt egyetlen repülőgéppel már 40 000 utas választotta a légitársaságot. Gyakori cikkek jelentek meg a HTC Utazásszervező (melynek tulajdonosa Havas Tamás a Jorgos Travel tulajdonosa is és egyben a Pannon Airlines társtulajdonosa is volt) és a légitársaság közötti elszámolási problémák miatt, gyakran a Pannon Airlines átmeneti leállását okozva.[2]

A 2001-es terrorcselekmények nem csak a nagyobb légitársaságokat hozta nehéz helyzetbe anyagilag, hanem a kisebb chartereket is, köztük a Pannon Airlinest. A 2002 májusában kiadott közlemény szerint az Izraelben kialakult belpolitikai helyzet miatt visszamondott járatok is komoly veszteséget okoztak a vállalatnak, valamint a HTC Utazásszervező Kft. is, amely ellen csődeljárást kezdeményezett még 2001 szeptemberében a mintegy 100 millió forintos tartozást behajtása érdekében.

A cég körülbelül 2000 repült óra után 2002. május 22-én szüntette be tevékenységét.[3]

Források[szerkesztés]

  1. Nagyratörő tervek a Pannon Airlinesnál, index 2000. augusztus 25.
  2. Egyelőre nem repül a Pannon Airlines, index, 2000. szeptember 1.
  3. Megszűnik a Pannon Airlines Archiválva 2013. július 5-i dátummal a Wayback Machine-ben, mfor.hu, 2002. május 22.