Pannon-tenger Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Pannon-tenger Múzeum a miskolci Herman Ottó Múzeum 2013. november 20-tól működő kiállítási épületszárnya, mely a Pannon-tenger Földtörténeti és Természetrajzi Tárnak is otthont ad.[1] Itt állították ki a 2007-ben Bükkábrányban előkerült mocsáriciprus-maradványokat. A múzeum Miskolc belvárosában, a Görgey Artúr u. 28. szám alatt található, a Népkerttel szemben.

7 millió éves mocsárciprusok

Az épület[szerkesztés]

A 942 m² összterületű, kétszintes, részben földbe süllyesztett kiállítási épületszárnyat, mely a Herman Ottó Múzeum főépülete előtt helyezkedik el, Rudolf Mihály DLA építész (HADAS Építész Kft.) tervezte. Mivel az épület a funkcióit tekintve az állandó és időszakos kiállítások mellett oktatási és tudományos kutatási tevékenységeknek is helyet ad, a kiállító terek mellett található benne szemináriumi, múzeumpedagógiai, vetítő- és konferencia terem.

Kiállítások[szerkesztés]

Interaktív kiállítás

Jelenleg három állandó kiállítás tekinthető meg itt:

  • Az Őserdei ösvényeken – A bükkábrányi mocsárciprus-erdő és kora a 2007-ben a bükkábrányi külszíni fejtésű lignitbányában talált 7 millió éves erdőrészlet ürügyén a Pannon-medence miocén kori (23-5,3 millió éve) földtörténetét tárgyalja. Az ősfák kutatásának története mellett a kor geodinamikai eseményeit, valamint növény- és állatvilágát fedezhetik fel a látogatók játékos, foglalkoztató, interaktív formában.
  • A Kárpátok ásványai mintegy 140 m²-es összterületen, több mint ezer példányon keresztül, földrajzi bontásban mutatja be a hegységrendszer ásványvilágát.
  • A Dinók Földjén – MezoZOOikum 2019. február 15-én nyílt meg és a mezozoikum, azaz a dinoszauruszok korába kalauzolja el a látogatókat. Az interaktív játékokat felvonultató tárlat egyedi látványvilága egy kitalált időutazó csoport, a SAURUCARIA-expedíció szerencsétlenségének helyszínét idézi meg, ahol a dinók mindennapjain túl más kortárs élőlényeket, valamint az őket körülvevő, életüket meghatározó világot is megismerhetik a látogatók, valamint egy külön teremben láthatók a magyarországi dinoszaurusz-kutatással kapcsolatos információk.

GPS koordináták: 48.095449 / 20.785512

A Pannon-tó élővilága

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Ősember koponya

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]