Orgyilkos pókok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Palpimanoidea szócikkből átirányítva)


Orgyilkos pókok
Huttonia sp. (hím példány)
Huttonia sp. (hím példány)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Alország: ParaHoxozoa
Alországág: Valódi szövetes állatok (Eumetazoa)
Főtörzs: Kétoldali szimmetriájú állatok (Bilateria)
Főtörzs: Panarthropoda
Csoport: Eubilateria
Csoport: Ősszájúak (Protostomia)
Törzs: Vedlő állatok (Ecdysozoa)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Pókok (Araneae)
Alrend: Főpókok (Araneomorphae)
Csoport: Neocribellatae
Csoport: Entelegynae
Öregcsalád: Palpimanoidea
[[]]
Családok
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Orgyilkos pókok témájú rendszertani információt.

Az orgyilkos pókok (Palpimanoidea) a pókoknak a főpókok (Araneomorpha) alrendjébe tartozó öregcsaládja 3 recens és két kihalt családdal. Az „orgyilkos” nevet azért kapták, mert legtöbb fajuk kisebb, esetenként mérgező pókokat eszik. Hogy zsákmányaik ne harapjanak vissza, az orgyilkos pókok hosszú, sovány, zsiráfszerű nyakat növesztettek — ennek végén ül a hatalmas rágókkal felszerelt, apró fej. Az orgyilkos pók a zsákmány becserkészése után fölé emeli a fejét, majd derékszögben lecsap, és rágóival megragadja a célpontot, amit biztonságos távolságban tart sérülékeny testrészeitől mindaddig, amíg az áldozat el nem pusztul.[1] A 2010-es évek legtöbb szerzője szerint a taxon monofiletikus.

Zömmel a déli féltekén fordulnak elő. A fajszámok területi eloszlása alapján úgy vélik, hogy őseik az egykori Gondwana szuperkontinensen, a mai Dél-Amerika területén élhettek.

Ebbe a taxonba tartozik a világ legöregebb ismert pókfosszíliája — ez az korajura (liász) időszakban élt a mai Németország területén. A leletet — hiányos megtartása okán — osztályba sorolni nem sikerült.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Palpimanoidea című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]