Palm TX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Palm TX
Palm TX PDA
Palm TX PDA
Általános adatok
Gyártó Palm, Inc.
Típus PDA
Megjelenés ideje 2005 október
Élettartam 2005 november – 2009
Technikai jellemzők
Adathordozó 128 MB flashmemória és (1) SD/SDIO/MMC kártyafoglalat
Operációs rendszer Palm OS Garnet, 5.4.9
Processzor Intel XScale PXA 270, 312 MHz
Memória 32 MB RAM, 128 MB flashmemória
Kijelző 3.9 inches, 320×480 pixeles TFT LCD, 16 bites színfelbontású érintőképernyő
Bemeneti egység rezisztív érintőképernyő, stílussal
Kamera nincs
Kapcsolat 802.11b Wifi, Bluetooth, IrDA
Méret 120,9×78,22×15,5 mm
Kapcsolódó termékek Tungsten T5

A Palm TX (a hivatalos dokumentációban stilizáltan „Palm T|X”-ként szerepel[1]) egy PDA illetve digitális személyi asszisztens volt, amelyet a Palm, Inc. gyártott. A Palm 2005-ben bocsátotta ki, termékciklusának részeként, és egészen 2009 márciusáig gyártották.[2][3][4]

A modell a Palm termékvonalában a Tungsten T5 PDA után következett. A TX jelölte a Palm „Tungsten” sorozatának végét, ami csúcsminőségű kézi eszközöket jelölt. Ez az eszköz 802.11b Wi-Fi és Bluetooth kapcsolattal rendelkezik, operációs rendszere a Palm OS Garnet 5.4.9. verziója. Mivel a Palm a LifeDrive eszközt a PDA vonaltól elkülönített termékként kezelte – ez az eszköz a PDA-nál nagyobb kapacitású „mobil manager” kategóriába tartozik –, a TX vált a Palm vezető termékévé a PDA kategóriában.

Hardver[szerkesztés]

A Palm TX egy 312 MHz-es ARM-alapú Intel XScale PXA 270-es mikroprocesszorral rendelkezik; 320×480 pixeles transzflexív képernyője 65 000 színt képes megjeleníteni (16 bites színmélység). További fontosabb hardverelemei: 802.11b Wi-Fi egység beépített antennával; 128 MB-os nemfelejtő tár, amelyből 100 MB hozzáférhető a felhasználók számára; egy SDIO és MMC kompatibilis SD memóriabővítőkártya-foglalat; standard 3,5 mm-es sztereo fülhallgató-csatlakozó; infravörös I/O port; beépített hangszóró, amely alkalmas CD minőségű audio lejátszásra; Athena Connector, amely a Palm audio-, adat- és töltési feszültség csatlakozókat magában foglaló többcélú csatlakozótípusa. Az akkumulátor csepptöltése az USB adatkábelen keresztül lehetséges.

Az SD kártyacsatlakozó a 2 GB-os kártyákat közvetlenül kezeli, a 4 GB-os kapacitás is elérhető FAT32-re formázott kártyákkal és egy külön hardver-illesztőprogrammal. Érdekes módon a FAT32 driver jóval lassabb, mint a FAT16-os driver. Az SDHC formátummal való kompatibilitás elérhető egy harmadik fél által készített kiegészítővel. A készülék mp3-lejátszóként való használatához szükség van az SD kártyára, mivel az eszköz belső memóriájában nem tárolhatók a lejátszható mp3-fájlok (nem rendelhetők hozzá a lejátszóhoz). Létezik azonban szoftver (pl. az „E2 Internal drive”), amely lehetővé teszi a belső memória SD kártyaként való elérését, ezzel a fájlok tárolását.

A Bluetooth kapcsolat típusa 1.1 – a néhány készülék hátoldali matricáján feltüntetett 1.2 téves.

Szoftver[szerkesztés]

Az szervezőalkalmazások kisebb javításokat kaptak. Például a Kapcsolatok (Contacts) alkalmazásban minden tétel kilenc „egyéni” mezőt tartalmaz, szemben a T5-ben szereplő négy mezővel ugyanazon alkalmazásban.

Az általános szervezőfunkciók mellett a TX több szoftverrel bővült, így található benne egy e-mail kliens (Versamail v3); Dataviz Documents To Go 7 Professional Edition dokumentumkezelő; Adobe Acrobat PDF olvasó, Microsoft Exchange kapcsolatkezelő, E Reader e-könyv-olvasó szoftver, Audible hangoskönyv lejátszó, Avvenu és MobiTV, képes csatlakozni a Kerio Connect Exchange ActiveSync protokoll használatával; Pocket Tunes v3 MP3 lejátszó; Palm Blazer (webböngésző) v4-es változata; Bluetooth és Wifi kapcsolódási varázslók és telefonos tárcsázó. A wifi segédprogram egyszerű csomaganalizálóként (sniffer) is használható.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://palmone.r3h.net/downloads.palm.com/documentation/tx/tx_ug.pdf Archiválva 2012. május 26-i dátummal a Wayback Machine-ben Palm T|X Handheld User Guide]
  2. Alan Grassia. http://www.smartphonefanatics.com/2009/02/palm-halts-production-of-handhelds.html Archiválva 2013. október 29-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  3. Palm: PDA manufacturing has ceased Archiválva 2009. július 1-i dátummal a Wayback Machine-ben, tamspalm.tamoggemon.com, 2009 június 28.
  4. Palm Halts Production of Handhelds Archiválva 2013. október 29-i dátummal a Wayback Machine-ben, www.smartphonefanatics.com, 2009 február 26.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Palm TX című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]