Paleh lakkfestészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Paleh lakkfestészet az Ivanovói területen található Paleh városkából származó orosz népművészeti alkotások. A festett és a világon egyedül álló módon lakkozott alkotások (skatulyák, kis táblaképek, ékszerdobozok stb.) temperával papírmaséra készülnek.

Története[szerkesztés]

Paleh már Nagy Péter idején ismert volt az ikonfestőiről. A palehi ikonfestészet fénykorát a 18. században, illetve a 19. században élte. Egyéni stílusa a moszkvai és a novgorodi ikonfestő iskolák hatását mutatta. A palahi mesterek ismertek voltak mint freskó festők is. Több moszkvai és Moszkva környéki templomot díszítettek palehi mesterek freskói.

Az októberi forradalmat követően az egyházi megrendelések megszűntével a palahi mestereknek más megélhetés után kellett nézniük. 1918-ban létrehozzák a Palehi Művészeti Díszítőcéhet amely fafestészettel foglalkozott. 1923-ban ismerték meg a papírmasét. Az új anyagot a hagyományos ikonfestészet technológiájával ötvözték és temperával készítették alkotásaikat. Az első ma ismert paleh lakkfestészeti alkotásokat 1924-ben állították ki Moszkvában.

1924. december 5-én hét palehi művész megalapította az Ősi Festészet Műhelyét és 1925-ben már a Párizsiban is sikeres kiállításuk volt.

Jellegzetességek[szerkesztés]

A palehi lakkfestészet elsősorban a mindennapi életből, vagy irodalmi alkotásokból meríti témáit. A miniatűrök kompozíciói a mai napig az ikonfestészet kompozíciós szabályait követik. Általában fekete háttérrel készülnek és dúsan aranyozottak.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Paleh miniatúrák témájú médiaállományokat.

Képek[szerkesztés]