Palazzo Corsini al Parione

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Palazzo Corsini szócikkből átirányítva)
 A Firenze történelmi központja
világörökségi helyszín része
Palazzo Corsini al Parione
TelepülésFirenze
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • művészeti gyűjtemény
  • palazzo
  • múzeum
TulajdonosCorsini family
Elhelyezkedése
Palazzo Corsini al Parione (Firenze)
Palazzo Corsini al Parione
Palazzo Corsini al Parione
Pozíció Firenze térképén
é. sz. 43° 46′ 15″, k. h. 11° 14′ 57″Koordináták: é. sz. 43° 46′ 15″, k. h. 11° 14′ 57″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Palazzo Corsini al Parione témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Palazzo Corsini al Parione (Lungarno Corsini 10. ) egy firenzei palota.

Története[szerkesztés]

A mai palota helyén a korábbiak több kisebb épület állt, mint például a Casino del Parione, amelyeket 1555-ben Bindo Altoviti elkobzott. Ezeket di Marignano márkinőnek ajándékozta, majd a birtok Don Giovanni di Medici, I. Cosimo de’ Medici fiának tulajdonába került. 1640-ben vásárolta meg Maddalena Machiavelli, Bartolomeo Corsini anyja, így került a birtok a befolyásos firenzei kereskedőcsalád, a Corsinik tulajdonába. Bartolomeo Corsini rendelte el egy új palota építését 1656-ban. Az építkezést Alfonso Parigi il Giovane kezdte el. Őt Ferdinando Tacca, majd Pierfrancesco Silvani követte. Utóbbinak köszönhető az épület U-alakja. Az épületet végül 1737-ben Antonio Maria Ferri tervei alapján fejezték be: ő alakította ki az Arnóra néző homlokzatot, a belső udvart, valamint a monumentális lépcsősort.

Leírása[szerkesztés]

Az épület a késő barokk építészet egyik legszebb firenzei példája. A piano nobile (olasz kifejezés jelentése: nemes emelet[1]) termeit Carlo Marcellini stukkói valamint Rinaldo Botti és Alessandro Gherardini freskói díszítik. A Ferri-féle monumentális lépcsősort neoklasszicista szobrok díszítik, melyek közül a legszebb XII. Kelemen pápa szobra az első emeleten. A piano nobile szintjén egy kis logetta is található, ezt Alessandro Rosi és Bartolomeo Neri freskói díszítik az 1650-es évek elejéről. A trónterem szintén gazdagon díszített, érdekessége Anton Domenico Gabbiani freskója 1696-ból, az Apoteózis.

Galleria Corsini[szerkesztés]

Az épület első emeletén vannak a Galleria Corsini gyűjteménynek otthont adó termek. A Corsini-család magángyűjteménye értékes 17-18. századi itáliai és európai festők munkáit tartalmazza, többek között Pontormo, Luca Signorelli, Filippo Lippi, Giovanni Bellini, Salvator Rosa és Luca Giordano. A gyűjteményt Don Lorenzo di Corsini alapította 1765-ben. Mivel továbbra is magánkézben van, csak bizonyos időszakokban vagy bejelentkezéssel látogatható.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A barokk építészet. (Hozzáférés: 2022. május 12.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]