Palaeeudyptes marplesi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Palaeeudyptes marplesi
Evolúciós időszak: Középső - késő eocén
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Pingvinalakúak (Sphenisciformes)
Család: Pingvinfélék (Spheniscidae)
Alcsalád: Palaeeudyptinae
Nem: Palaeeudyptes
Huxley, 1859
Faj: P. marplesi
Tudományos név
Palaeeudyptes marplesi
Brodkorb, 1963
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Palaeeudyptes marplesi témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Palaeeudyptes marplesi témájú kategóriát.

A Palaeeudyptes marplesi a madarak (Aves) osztályának pingvinalakúak (Sphenisciformes) rendjébe, ezen belül a pingvinfélék (Spheniscidae) családjába és a Palaeeudyptinae alcsaládjába tartozó fosszilis faj.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Palaeeudyptes marplesi körülbelül ezelőtt 40-34 millió éve, a középső és késő eocén korszakok idején élhetett. Maradványait az új-zélandi Otagóhoz tartozó Burnside-nál találták meg. A lelőhelye az úgynevezett Burnside Mudstone sziklák. E faj egyetlen megtalált, részlege maradványát, mely főleg lábcsontokból áll, az otagói múzeumban őrzik, a C.50.25-től a C.50.45-ig levő raktárszámok alatt. A pontos rendszertani besorolása még vitatott, mivel nem mindenki fogadja el önálló fajként; egyes őslénykutatók szerint ugyanabba a fajba tartozik, mint a Palaeeudyptes antarcticus, tehát ennek szinonimája; vagy talán az alfaja.

A 105-145 centiméteres magasságával, átlagosan nagyobb volt, mint a mai pingvinek közül a legmagasabb, a császárpingvin (Aptenodytes forsteri).

Sok más csontot is ennek a madárnak tulajdonítanak, de mivel ezeknek a kormeghatározása és leírása még nem pontos, meglehet, hogy a P. antarcticusé is lehetnek. Egy olyan nagymértékű Új-Zélandból származó Palaeeudyptes-maradványok átkutatása szűkséges, mely képes legyen végül feltárni e madarak igazi számát, illetve családfáját; az is meglehet, hogy a szóban forgó madár alfaj szinten, a P. antarcticus előde, vagy egy egészen különálló faj.

A tudományos fajnevét, azaz a másodikat Brian John Marples (1907–1997) brit zoológusról kapta, aki sokat tevékenykedett ebben a szigetországban, és a 20. század egyik legnevezetesebb fosszilis-pingvinszakértő volt.

Források[szerkesztés]

  • Brodkorb, Pierce (1963): "Catalogue of Fossil Birds. Part 1 (Archaeopterygiformes Through Ardeiformes)". Bulletin of the Florida State Museum, Biological Sciences 7(4): 179-293. PDF fulltext Archiválva 2007. március 11-i dátummal a Wayback Machine-ben
  • Simpson, George Gaylord (1971): "A review of the Pre-Pleistocene Penguins of New Zealand". Bulletin of the American Museum of Natural History 144: 319–378. PDF fulltext Archiválva 2007. augusztus 11-i dátummal a Wayback Machine-ben

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Palaeeudyptes marplesi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.