Palaeeudyptes antarcticus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Palaeeudyptes antarcticus
Evolúciós időszak: Késő eocén - késő oligocén
Huxley rajza az eredeti csontról
Huxley rajza az eredeti csontról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Pingvinalakúak (Sphenisciformes)
Család: Pingvinfélék (Spheniscidae)
Alcsalád: Palaeeudyptinae
Nem: Palaeeudyptes
Huxley, 1859
Faj: P. antarcticus
Tudományos név
Palaeeudyptes antarcticus
Huxley, 1859
Szinonimák
  • Palaeeudyptes antarctica (lapsus) Lowe, 1933
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Palaeeudyptes antarcticus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Palaeeudyptes antarcticus témájú kategóriát.

A Palaeeudyptes antarcticus a madarak (Aves) osztályának pingvinalakúak (Sphenisciformes) rendjébe, ezen belül a pingvinfélék (Spheniscidae) családjába és a Palaeeudyptinae alcsaládjába tartozó fosszilis faj.

Nemének a típusfaja és egyben a legtovább élő faja is.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Palaeeudyptes antarcticus, körülbelül a késő eocén és a késő oligocén korszakok között élt. A szóban forgó madár volt az elsőként felfedezett fosszilis pingvin. A fajt egyetlen - az is kissé sérült - tarsometatarsus (BM A.1084) csontról írták le. A madár melyből ez a csont került elő, körülbelül ezelőtt 34, vagy talán 28-23 millió évvel élt, ott ahol manapság az új-zélandi Kakanui melletti Otekaike Limestone van. Azóta a fajhoz tartozó, egyéb csontokat is felfedeztek; egyesek a késő eocénből származnak, és körülbelül 37-34 millió évesek. Ez utóbbi maradványok az Antarktiszhoz tartozó Seymour-szigetről származnak; és a La Meseta-formációhoz tartoznak (Tambussi et al., 2006). Mivel az időbeli és térbeli távok, az elsőként és a később felfedezett csontok között nagyon nagyok, egyes kutatók úgy vélik, hogy nem egy fajhoz tartoznak. Míg mások az új-zélandi Palaeeudyptes marplesit is ennek a fajnak a részévé teszik.

Ez a fosszilis madár, körülbelül 107,5-137,5 centiméter magas lehetett, átlagosan nagyobb, mint egy modern császárpingvin (Aptenodytes forsteri).

Források[szerkesztés]

  • Huxley, Thomas Henry (1859): "On a Fossil Bird and a Fossil Cetacean from New Zealand". Journal of the Geological Society|Quarterly Journal of the Geological Society of London 15: 670-677.
  • Simpson, George Gaylord (1946): "Fossil Penguins". Bulletin of the American Museum of Natural History 87: 7-99. PDF fulltext
  • Simpson, George Gaylord (1971): "A Review of the Pre-Pleistocene Penguins of New Zealand". Bulletin of the American Museum of Natural History 144: 319–378. PDF fulltext Archiválva 2007. augusztus 11-i dátummal a Wayback Machine-ben
  • Tambussi, C. P.; Acosta Hospitaleche, C. I.; Reguero, M. A. & Marenssi, S. A. (2006): "Late Eocene Penguins from West Antarctica: Systematics and Biostratigraphy". Geological Society of London|Geological Society, London, Special Publication 258: 145–161.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Palaeeudyptes antarcticus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.