Pal Engjëlli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pal Engjëlli
Stained glass depiction of Pope Callixtus III, Skanderbeg and Pal Engjëlli at the Cathedral of Saint Mother Teresa in Prishtina.jpg
Született 1416
Elhunyt 1470 (53-54 évesen)
Nemzetisége albán
Foglalkozása
Tisztsége
  • bíboros
  • katolikus érsek (1460. március 19. – )
durazzói érsek
Vallása római katolikus
SablonWikidataSegítség

Pal Engjëlli (latin nevén Paulus Angelus; 14161470) albán római katolikus egyházi vezető, egyházi író. Nevéhez fűződik az egyik legkorábbi albán nyelvemlék, egy 1462-es keresztelőformula.

Élete[szerkesztés]

Életéről csak annyit tudni, hogy Durrës érseke és Albánia bíborosa volt. Korabeli beszámolók szerint Kasztrióta György barátjaként és bizalmas tanácsadójaként gyakran járt el európai udvarokban, hogy támogatást szerezzen az Oszmán Birodalom elleni harchoz.

Engjëlli keresztelőformulája[szerkesztés]

A keresztelőformula (albánul: Formula e Pagëzimit) Engjëlli 1462. november 8-ai keltezésű, latin nyelvű körlevelében található, amelyet a burreli egyházközséghez intézett. Azzal a céllal foglalta körlevelébe, hogy az albániai papok keresztelés alkalmával ezt a formulát használják a latin nyelvű helyett, s így a rítus a köznép számára is értelmezhetővé válhat. Emellett nem elhanyagolható szempont volt, hogy a ritkán települt hegyvidékeken az albánok e formula segítségével maguk keresztelhették meg gyermekeiket, így sem nekik, sem a papoknak nem kellett többnapos utat megtenniük egy keresztelésért. A keresztelőformulát az 1462-es mati tartományi zsinat fogadta el, s a legkorábbi albán nyelvemlékként ismerték egészen 1998-ig, amikor is napvilágra került Teodor Shkodrani 1210-re datálható kézirata.

Szövege a következő:

Eredeti albán szöveg Magyar fordítás
Un’te pagheson’t pr’emenit t’atit e t’Birit e t’Spirit Senit. Megkeresztellek téged az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.

Az eredeti püspöki körlevelet a firenzei Biblioteca Medicea Laurenzianában őrzik, ahol 1915-ben találta meg Nicolae Iorga román történész.

Források[szerkesztés]

  • Koço Bihiku: Histoire de la littérature albanaise. Tirana: 8 Nëntori. 1980.  
  • Robert Elsie: Albanian literature: A short history. London; New York: I.B. Tauris. 2005. ISBN 1845110315  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]