Palócföld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Palócföld egy irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat. Fenntartója Nógrád megye Közgyűlése, kiadja és terjeszti a Balassi Bálint Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet (Salgótarján), kéthavonta jelenik meg. Indulás: 1954. Székhely: Salgótarján. ISSN 0555-8867 (Legutóbb megjelent száma. 58. évf. 2012. 6. sz.)

A folyóiratról[szerkesztés]

Állománya, szerkezete[szerkesztés]

1954-ben, 1956-ban és 1960-64 közt évente jelent meg irodalmi antológiaként. 1965-66-ban félévente, 1967-72 közt negyedévente, 1973 óta kéthavonta jelenik meg folyóiratként. 2008 márciusában tartalmilag és küllemében is megújult az akkor 54 éves folyóirat. Azóta állandó rovatszerkezettel jelentkezik: a "Kávéházi szegleten..." című blokk verseket, a Próza és vidéke prózát, a Kutatóterület irodalmi, társadalomtudományi tanulmányokat közöl. A Kép-tér művészeti tárgyú írásokat, a Találkozási pontok irodalmi, művészeti, közéleti beszélgetéseket tartalmaz, az Ami marad cím alatt kritikák szerepelnek.

Szerkesztőség[szerkesztés]

Induláskor Baranyi Ferenc, Praznovszky Mihály, Horváth István, Laczkó Pál szerkesztette. Jelenlegi (2012) főszerkesztője Mizser Attila, szerkesztője Nagy Csilla.

Főmunkatársak[szerkesztés]

Alkalmi munkatársak[szerkesztés]

Palócföld Könyvek[szerkesztés]

A Palócföld Könyvek sorozat a folyóirathoz kapcsolódóan jelenik meg szintén Salgótarjánban, a sorozatszerkesztő Mizser Attila.

1984

1986

2008

  • Handó Péter: Alvó konfliktusok mezején. Interkulturális kapcsolatok Sóshartyánban.
  • Nagy Csilla: Magánterület (Kritikák, recenziók, tanulmányok).

2009

  • Kupcsulik Ágnes: fénycsapda (vers).
  • Szávai Attila: Optikai tuning (próza).
  • Zsibói Gergely: Napborulás (próza).

2010

Pályázatok[szerkesztés]

A folyóirat és Nógrád Megye Önkormányzata kétévente hirdeti meg a Madách-pályázatot (tanulmány, esszé, interjú, riport, szociográfia) és a Mikszáth-pályázatot (szépirodalom).

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]