Palánkay Klára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Palánkay Klára
Született 1921. június 3.
Budapest
Elhunyt 2007. január 24. (85 évesen)
Budapest
Álneve Székely Piroska
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
Iskolái
Zenei pályafutása
Aktív évek 1944–1970
Hang mezzoszoprán

Palánkay Klára (Budapest, 1921. június 3.Budapest, 2007. január 24.) magyar opera-énekesnő (mezzoszoprán).

Életpályája[szerkesztés]

Szülői tiltás ellenére lett opera-énekesnő. A középiskolát az „angolkisaszonyoknál” kezdte, és ott természetesnek vették, hogy apáca lesz belőle. Mikor kiderültek énekesi ambíciói, át kellett iratkoznia a Veres Pálné Gimnáziumba. Rendszeresen szerepelt az iskolai ünnepségeken. A Zeneakadémián 1938 és 1944 között Rosthy Annie éneknövendéke volt. (Zeneelmélet: Laurisin Miklós, zongora: Wehner Tibor).

Az akadémia befejezése után (a háborús viszonyok miatt rendes záróvizsgája nem volt) azonnal szerződtette az Operaház, ahol 1944. október 19-én debütált Amnerisként az Aidában. Magánúton továbbtanult a Palotay ÁrpádBudanovits Mária-házaspárnál. 1947 nyarán az Opera hét pályakezdő énekesével együtt vett részt Manfredo Polverosi mesterkurzusán Rómában. A társulatnak 1970-ig volt tagja, egyben kiemelkedő mezzoszoprán énekese. 1990-től az intézmény örökös tagja volt.

Hangjának drámai ereje különleges színészi temperamentummal párosult. Számos európai nagyváros operaszínpadán fellépett. Leghíresebb alakításai a magyar operairodalomhoz fűződnek. Vele vette először lemezre Ferencsik János Bartók művét, A kékszakállú herceg várát, az énekesnő partnere Székely Mihály volt. Palánkay Klára Judit-alakítása sokáig számított mértékadónak.

„1946-ban nagy megtiszteltetés volt – kétéves tagsággal a hátam mögött – Haselbeck Olga és Némethy Ella után elénekelni Juditot. A döntés megtisztelő voltán nem is volt idő elmélkedni, mert a Némethy Ellával kitűzött előadás előtt Ella megbetegedett, engem az Opera azonnal behívott, hét napig tanultam a szerepet éjjel-nappal, majd kaptam egy rendelkező próbát, s mire felocsúdtam, már ott álltam a színpadon kosztümben Székely Mihály mellett, s felment a függöny.[1]

Díjak[szerkesztés]

Szerepei[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Várkonyi Judit: A Díva. Palánkay Klára emlékezik. Budapest, 2008. Európa Könyvkiadó. ISBN 9789630785006 [A mellékelt CD-n korábban ki nem adott felvételek.]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Idézi: dr. Viola György: Operafejedelmek. Budapest, 1986. Népszava. 27. l. ISBN 9633223717

Források[szerkesztés]