Pajzs technológia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Pajzs Technológia szócikkből átirányítva)

A Pajzs technológia egy autólopás elleni védelmi rendszer. Célja, hogy beépítése után a gépjármű motorjának beindítását ellehetetlenítse, így önerőből lophatatlanná tegye.

A technológia minden eleme a motortérbe kerül beépítésre, és a motortér védelmével[1] a gépjárművédelmi rendszer sem hozzáférhető. A technológia elektromos és mechanikus elemeket is tartalmaz, és minimálisan kapcsolódik az autó rendszeréhez.[2]

A technológia története[szerkesztés]

2001-ben kezdett Tímár László kollégáival a gépjárművédelmi rendszer kidolgozásába, ami a Pajzs technológiájú gépjármű védelem, vagy röviden Pajzs technológia nevet kapta. A rendszert először 2003. január 23-án építette gépjárműbe a budapesti székhelyű P.T.B. Pajzs Kft.

Szabadalom, használati minta[szerkesztés]

A Pajzs technológia lehetetlenné teszi a hozzáférést a gépjárművédelmi rendszerhez, valamint az elektronikai megszakítási pontokhoz. Így meggátolja a gépjármű beindítását, ezzel biztosítja a gépjármű önerőből történő lophatatlanságát.

A technológia részegységei[szerkesztés]

A technológia a következő részekből áll:[3]

  • elektronikai nyomtatott áramkör (NYÁK)
  • elektromechanikus motortérzár
  • gépjármű specifikációval rendelkező motorházháztető zárszerkezetet védő mechanikai burkolat.
  • gépjármű specifikációval rendelkező és a gépjárművek motorterében futó bowden védelmét ellátó mechanikai védő burkolat.
  • a működéshez szükséges szoftverek

A Pajzs technológia kiegészíthető GPS alapú nyomkövetővel, és 2018 óta LoRaWan alapú nyomkövetővel[4] is, utóbbi rendszer az Antenna Hungáriával közösen került kifejlesztésre.[5]

A technológia működése[szerkesztés]

A technológia központi részegysége az egyedi fejlesztésű elektronika, ami a saját szoftverrel működő NYÁK-on található. Az egység feladata, hogy vezérelje az elektromechanikus zárszerkezetet. Az elektromechanikus zárszerkezet a gyári nyitószerkezet és zár közé van beépítve. Ez a szoftver utasításának megfelelően engedélyezi vagy tiltja a motorháztető nyitását. Az autóspecifikus mechanikus bowden védelem és mechanikus zárvédelem gátolja meg a hozzáférést ezen részegységekhez.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Autólopás-gátlók: ne dőljünk be (magyar nyelven). 24.hu , 2007. január 26. (Hozzáférés: 2021. február 18.)
  2. Utólag beszerelt autóriasztó: biztonság vagy horror? (magyar nyelven). Alapjárat . (Hozzáférés: 2021. február 18.)
  3. Pajzs gépjárművédelem - Pajzs Technológia alapjai (magyar nyelven). Pajzs.hu . (Hozzáférés: 2021. február 18.)
  4. Zsolt, Csikós: Egy új, LoRaWAN-technológia alapú, tolvajlás elleni rendszer. Áttörés? (magyar nyelven). totalcar.hu , 2018. december 5. (Hozzáférés: 2021. február 18.)
  5. Antenna Hungária | Új technológiai megoldás segíthet a gépjárműlopások számának visszaszorításában. www.ahrt.hu . (Hozzáférés: 2021. február 18.)